Több mint hatvan anarchista ellen emeltek vádat az amerikai államban

George Floyd halála után több évvel sem csitul a rendőrök elleni erőszakhullám.

Forrás: MTI2023. 09. 06. 11:02
null
US-POLICE-JUSTICE-DEMO Fotó: CHENEY ORR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendőrség elleni erőszakos fellépés miatt egy radikális mozgalom 61 tagja ellen emeltek vádat Georgia államban − derül ki a szerdán nyilvánosságra hozott bírósági iratokból. A magát Stop Cop Citynek nevező mozgalom megvádolt tagjait az ügyészség militáns anarchistaként írta le. A szervezet az Egyesült Államokat elborító 2020 nyári, faji indíttatású tüntetések nyomán jött létre, és a hozzá csatlakozók erőszakos cselekményeket követtek el. 

A vádirat szerint a csoport tagjai bűnszervezetben követték el a terhükre rótt bűntetteket, ami súlyosbító körülménynek számít.

A Stop Cop City mozgalom eredetileg azért jött létre, hogy megakadályozza egy rendőrségi és tűzoltósági kiképzőközpont felépítését Atlanta körzetében. Az aktivisták szerint a létesítmény tovább erősíti a rendőrséget, az építkezés pedig környezetterheléssel jár.

A vádirat számos esetet részletez, amikor a lazán szerveződő mozgalom tagjai bűncselekményeket követtek el. Megemlíti egy rendőrautó felgyújtását idén januárban, valamint a hatóság elleni erőszakos fellépést egy építkezési területen, amikor 150 maszkos tiltakozó felgyújtotta az építési eszközöket is, majd egy közeli zenei fesztivál közönségében elvegyülve próbált eltűnni.

A militáns anarchista szervezet tagjai közül többen már őrizetben vannak többek között belföldi terrorizmus vádjával.

2020 nyarán a George Floyd halála után kibontakozó tiltakozáshullám az Egyesült Államok több nagyvárosában vált erőszakossá, a tüntetéseken pedig visszatérő követelés volt a rendőrség forrásainak megvonása.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Cheney Orr/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.