Továbbra sem fenyegeti veszély Trump jelöltségét

Úgy tűnik, továbbra sem kell komoly kihívótól tartania Donald Trumpnak a republikánus elnökjelöltségért zajló küzdelemben. A második televíziós vitán, amelyet a kaliforniai Simi Valley-ben rendeztek, és amelyet a volt elnök ismét kihagyott, a jelöltek leginkább egymásnak estek, de azért szóba került többek között a bevándorlás és Ukrajna is.

2023. 09. 28. 8:56
TRUMP, Donald
Atlanta, 2023. augusztus 25. Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó Donald Trump volt amerikai elnök nyilatkozik, mielõtt elutazik a Hartsfield-Jackson Atlantai Nemzetközi Repülõtérrõl 2023. augusztus 24-én. Trump elõzõleg feladta magát az atlantai börtönben, és bûnügyi nyilvántartásba vették, majd óvadék ellenében távozhatott. A volt elnök és 18 munkatársa ellen egy georgiai kerületi ügyész büntetõeljárást indított a 2020-as választások eredményének megváltoztatására irányuló kísérlet vádjával. MTI/AP/Alex Brandon Fotó: Alex Brandon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hét republikánus elnökjelölt-aspiráns jelent meg a kaliforniai Simi Valley-ben szerda este, hogy meggyőzzék a tévénézőket, ők a megfelelők a republikánus elnökjelölti pozícióra. A vita színvonaláról sokat elmond, hogy az egyik résztvevő, a sokáig Trump legerősebb kihívójának tartott, de a felmérések szerint továbbra is kissé erőtlen Ron DeSantis floridai kormányzó megjegyezte, nézőként ő is elkapcsolt volna a vitáról – idézte a politikust a The New York Post.

A vitára a Republikánus Nemzeti Bizottság (RNC) kritériumai alapján nyolc jelölt kvalifikálta magát, de Donald Trump lemondta a részvételt. A jelöltek a felmérések által mutatott erősorrend alapján foglalhatták el helyüket a színpadon.

A beszámolók szerint az este során egyik jelölt sem tudta annyira megragadni a nézők figyelmét, hogy veszélyeztesse Donald Trump volt elnök helyzetét, aki a legfrissebb felmérések szerint mintegy 37 százalékponttal vezet legközelebbi riválisa előtt. Vetélytársai közül néhányan keményen kritizálták, amiért „nem állt ki” ellenük. 

Trump már az első ilyen alkalom előtt nyilvánvalóvá tette, hogy csak Joe Bidennel (aki feltehetően a demokraták elnökjelöltje lesz majd) hajlandó részt venni televíziós vitában.

A jelöltek szinte egyöntetűen támadták a Biden-adminisztráció bevándorlási politikáját, és ígéretet tettek a migráció elleni erőteljes fellépésre. DeSantis akár a hadsereget is bevetné a mexikói kartellek ellen, Vivek Ramaswamy pedig elvenné a születési jogon járó állampolgárságot azoktól a gyerekektől, akiknek a szülei illegálisan jöttek az országba.

Tim Scott szenátor szerint Bidennek el kellene látogatnia a déli határra, és dolgoznia kellene annak lezárásán, mert most „nem biztonságos és tárva-nyitva áll, ami az elmúlt 12 hónapban hetvenezer amerikai halálához vezetett a fentanil miatt”.

Nikki Haley a demokratákat és a republikánusokat egyaránt hibáztatja a kialakult helyzetért. A volt  ENSZ-nagykövet 25 ezer új határőrt venne fel, valamint visszaállítaná többek között a Maradj Mexikóban programot – írja a Fox News amerikai televíziós hálózat tudósítása.

Ami Ukrajnát illeti, a jelöltek többsége folytatná a háborúban álló ország támogatását, azonban DeSantis semmiképp nem adna „biankócsekket”, Ramaswamy pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy Ukrajna további segítése Oroszországot Kína karjaiba lökheti – írja a Reuters hírügynökség.

Trump kampánycsapata unalmasnak és lényegtelennek nevezte a vitát, amely semmit sem fog változtatni az előválasztás dinamikáján és Trump előnyén. Egyben felszólították az RNC-t, hogy televíziós viták rendezése helyett inkább a Biden-adminisztráció elleni küzdelemre fordítsa az energiáit.

 

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Alex Brandon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.