A Hamász napjai meg vannak számlálva? – zöld jelzést kapott a gázai invázió

Az izraeli védelmi miniszter gyújtó hangú beszédben szólt a katonákhoz.

2023. 10. 19. 20:42
Észak-Izrael, 2023. október 16. Izraeli katonák harckocsival és páncélozott csapatszálltó jármûvel a libanoni határ térségében, Észak-Izraelben 2023. október 16-án. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, ahol több mint 1300 ember életét vesztette. A Hamász elleni izraeli válaszcsapások több mint 2700 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben. MTI/EPA/Ajal Margolin Fotó: Ajal Margolin
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány tisztségviselője szerint az izraeli hadseregnek zöld utat adtak a Gázai övezetbe való bevonulásra. Az ABC News hírportálnak nyilatkozó Nir Barakat gazdasági miniszter szerint amint készen áll az izraeli hadsereg, szabadon bevonulhat a Hamász által uralt térségbe. 

A túszok és a civil áldozatok másodlagosak lesznek a Hamász elpusztításához képest

 – mondta Nir Barakat, aki szerint a Hamászt akkor is megsemmisítik, hogyha az éveket vesz igénybe.

A Hamász által a Gáza alatt épített végeláthatatlan alagútrendszerrel kapcsolatban a politikus elmondta, hogy ezek az építmények a világ legnagyobb temetőjévé fognak válni. 

Hamarosan belülről fogják látni Gázát, ígérem

mondta az izraeli hadsereghez intézett gyújtó hangú beszédében Joáv Galant. Az izraeli védelmi miniszter hozzátette: lehet hogy egy hétbe, lehet, hogy egy vagy két hónapta telik majd, de el fogják pusztítani a Hamászt. Arra ugyanakkor nem tért ki, hogy ténylegesen mikor indulhat meg az invázió.

A Hamász korábban azt állította, hogy az általa épített hatalmas hálózatban rejtegeti a 203 izraeli túszt.

Mindent megteszünk, hogy túszainkat élve hozzuk vissza. De az első számú prioritás a Hamász elpusztítása

– jelentette ki a miniszter. 

A Shin Bet Izraeli Biztonsági Ügynökség volt vezetője, Avi Dichter mezőgazdasági miniszter közölte, hogy a Hamásznak és a muszlim dzsihadistáknak együttesen mintegy ötvenezer harcosa van. 

Ezzel szemben az izraeli hadsereg mostanra nagyjából 400 ezer tartalékos katonát hívott be és telepített a Gázai övezet környékére. 

A Gázai övezet ostromára készülést jól mutatja, hogy Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök nemrég egy videót tett ki a Twitterre, ahol izraeli katonákkal látható, feltehetően a gázai határ közelében. 

Borítókép: Izraeli katonák harckocsival és páncélozott csapatszállítókkal. (Fotó: MTI/EPA/Ajal Margolin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.