A Hezbollah „a példátlan harag napját” hirdette meg + videó

A gázai kórházban történt robbanás után szélsőséges tettekre szólították fel a tereken és az utcákon az arabokat. Biden közben Izraelbe érkezett.

2023. 10. 18. 12:12
null
Isztambul, 2023. október 18. Tüntetõk tiltakoznak egy gázai kórház ellen elkövetett izraeli légitámadás ellen Izrael isztambuli konzulátusa elõtt 2023. október 17-én. Az izraeli hadsereg szóvivõje szerint az Iszlám Dzsihád terrorszervezet elhibázott rakétakilövése okozta a kórházi robbanást, amelynek legkevesebb ötszáz halálos áldozata, illetve sebesültje van. MTI/EPA/Necati Savas Fotó: Necati Savas
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A libanoni Hezbollah Izraelt hibáztatja a gázai kórház elleni támadásért. Szerintük ez egy halálos merénylet volt és a „példátlan harag napját" hirdették meg Izrael ellen szerdára – írja a The Jerusalem Post izraeli lap internetes oldala. Az Irán által támogatott Hezbollah, amely 2006-ban már háborút vívott Izraellel, kedden késő este közleményben hívott fel a bejrúti tüntetésre, miután palesztin tisztviselők szerint több száz ember halt meg a kórház elleni csapásban. 

Az emberiség gyászolja a cionista gyilkosságokat és bűnbandák által a gázai baptista kórházban elkövetett szörnyű és brutális bűncselekményt, amely több száz ártatlan mártír életét követelte

– áll keddi közleményben. A török Anadolu hírügynökség jelentése szerint a dokumentumban felszólították az arab és iszlám népet, hogy tegyenek azonnali lépéseket az utcákon és a tereken, fejezzék ki szélsőséges haragjukat, és gyakoroljanak nyomást a kormányokra és az államokra.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, kedd este sokan vonultak az utcákra. Bejrútban az ENSZ irodáját fel is gyújtották. 

Az izraeli hadsereg egyébként tagadta a felelősségét a robbantásban, mondván, hogy a katonai hírszerzés szerint az Iszlám Dzsihád terrorszervezet elhibázott rakétakilövése okozta a kórházi robbanást a Gázai övezetben − közölte az izraeli hadsereg kedd este. 

Mint arról beszámoltunk, kedden brutális légicsapás rombolt le egy kórházat a Gázai övezetben. A gázai egészségügyi minisztérium szóvivője szerint a halálos áldozatok száma elérte az ötszázat. A bombázások miatt a kórházban ezrek kerestek menedéket, sokan bennégtek az épületben, mások a romok alatt rekedtek.

Az eseményekre válaszul libanoni tüntetők százai, néhányan palesztin zászlókat lengetve gyűltek össze kedd késő estig az Egyesült Államok nagykövetsége előtt.

Mások a bejrúti francia nagykövetség előtt gyülekeztek.

Joe Biden amerikai elnök szerdán Izraelbe érkezett azzal a céllal, hogy támogassa az országot a Hamász fegyveresei elleni háborújában, de azért is, hogy „nehéz kérdéseket” tegyen fel egy olyan időszakban, amikor a palesztinok szerint legalább ötszáz embert ölt meg az izraeli erők támadása egy gázai kórház ellen, ami az arab vezetőkkel tervezett csúcstalálkozó lemondásához vezetett – írja B92 szerb hírportál.

A Reuters cikke szerint a délelőtt folyamán landolt is Biden gépe Izraelben. A repülőgépről leszállva nagy biztonsági különítmény áltsl felügyelve Biden az aszfalton átkarolta Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt és Jichák Herzog elnököt. Röviden beszéltek, mielőtt a konvojuk elhajtott volna.

Borítókép: Tüntetők tiltakoznak egy gázai kórház ellen elkövetett izraeli légitámadás ellen Izrael isztambuli konzulátusa előtt 2023. október 17-én (Fotó: MTI/EPA/Necati Savas)  

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.