A spanyol rendőrség letartóztatta „El Talibánt”, Európa első számú dzsihadista toborzóját

A belga születésű Mustafá Maya Amaya ellen terrorista indoktrinálással kapcsolatos vádakat emeltek.

2023. 10. 25. 17:28
null
AFGHANISTAN-IRAN-DIPLOMACY-REFUGEE-PROTEST Fotó: WAKIL KOHSAR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A spanyol rendőrség letartóztatott egy belga származású férfit, akiről a hatóságok úgy vélik, hogy Európa első számú toborzója a dzsihadista szervezetek számára.

A spanyol rendőrség közleménye szerint őrizetbe vették az 59 éves Mustafá „Maya” Amayát, más néven „El Talibánt” Melillában, a Marokkóval határos észak-afrikai spanyol enklávéban – jelentette a spanyol média. Amaya ellen többek között terrorista indoktrinálás és dicsőítés miatt emeltek vádat az El País lap értesülései szerint.

Az El Español szerint a brüsszeli születésű spanyol állampolgár hozta létre „az egyik legnagyobb hálózatot radikálisok toborzására és szervezetekhez való csatlakoztatására”.

Az al-Kaidához és az Iszlám Államhoz is rendszeresen közvetített személyeket.

Ezért 2018 és 2022 között börtönbüntetést is letöltött, most azonban ismét letartóztatták, mivel a hatóságok Európa-szerte egyre hevesebben lépnek fel a radikális személyek ellen a terrortámadások óta.

Borítókép: Egy tálib harcos őrködik az amerikai nagykövetség előtt 2022. április 12-én  (Fotó: AFP/Wakil Kohsar)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.