Az Iszlám Állam jelentkezett a brüsszeli merénylet elkövetőjeként

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet jelentkezett kedden a brüsszeli merénylet elkövetőjeként.

Forrás: MTI2023. 10. 18. 6:04
null
Brüsszel, 2023. október 16. Lövöldözés helyszínét zárják le rendõrök Brüsszelben 2023. október 16-án. A belga rendõrség szerint két ember életét vesztette. MTI/AP/Sylvain Plazy Fotó: Sylvain Plazy
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szélsőségesek Telegram-oldalán megjelent közlemény szerint az egyik harcosuk hajtotta végre a támadást. A magát Abdesalem Al Guilaninak nevező 45 éves férfi hétfő este lőtt agyon két svéd futballszurkolót, egy harmadikat pedig megsebesített, akik a svéd–belga Eb-selejtezőre érkeztek Brüsszelbe. A férfi menedékkérelmét 2020-ban elutasították, ennek ellenére továbbra is illegálisan Belgiumban élt.

A gyanúsítottra a belga főváros Schaerbeek nevű negyedében, egy kávézóban találtak rá kedd reggel a rendőrök, és tüzet nyitottak rá. A férfi a kórházban belehalt sérüléseibe. Abdesalem Al Guilani a közösségi médiára feltöltött videójában azt állította, hogy Allahért harcol, és saját magát az Iszlám Állam tagjának nevezte.

Mint arról beszámoltunk, az olasz belügyminisztérium kedden azt közölte, hogy Al Guilani 2011-ben Lampedusára érkezett illegális migránsként, és 2016-ban az olasz terrorellenes nyomozóigazgatóság radikalizálódott személyként jelölte meg őt. Az olasz hatóságok által közölt információk szerint a férfi egy ideig Olaszországban élt, majd Svédországba ment, de ottani tartózkodása közben többször visszatért Olaszországba. Később Belgiumba költözött. 

 

Borítókép: A lövöldözés helyszínét zárják le rendőrök Brüsszelben 2023. október 16-án (Fotó: MTI/AP/Sylvain Plazy)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.