Az Orbán–Johannis-találkozót hiányolta a román média

A román média nagy teret adott a látogatásnak, kiemelve, hogy tizennégy évvel ezelőtt járt legutóbb román államfő Magyarországon.

Novák Katalin
Klaus Werner Iohannis
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Élőben közvetítette a bukaresti közszolgálati televízió hírcsatornája Klaus Johannis budapesti látogatásának két mozzanatát is: a katonai tiszteletadás által kísért fogadtatást és a Novák Katalin köztársasági elnökkel közös sajtótájékoztatót. 

A média nagy teret adott a látogatásnak, kiemelve, hogy tizennégy évvel ezelőtt járt legutóbb román államfő – Traian Basescu – Magyarországon. 

Több hírportál és televíziós tudósítás hiányolta Johannis találkozóját Orbán Viktor miniszterelnökkel. Egyes beszámolók szerint a magyar kormányfő „megfutamodott” a román elnökkel való tárgyalás elől. Számos tudósítás – ezek közül jó néhány helyszíni – egyszerűen „megfeledkezett” arról, hogy Orbán Viktor kedd óta Georgiában tartózkodott hivatalos látogatáson. De olyan híradások is voltak, amelyek szerint a magyar miniszterelnök éppen azért szervezett egy georgiai utat, hogy elkerülje a megbeszélést Johannisszal.

A román sajtókommentárok nem tértek ki arra, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök georgiai tárgyalásáról hamarabb született döntés, minthogy a román államfő magyarországi látogatásának programját rögzítették volna.

A beszámolók címben emelték ki Novák Katalin kijelentését, miszerint a magyar kisebbség támogatása hozzájárul Románia fejlődéséhez, ezért kölcsönös érdek a feszültségek csökkentése azok szítása helyett. Értelemszerűen Románia Schengen-tagsága, illetve annak esélye is hangsúlyosan szerepelt a tudósításokban. Címekben szerepel Johannis egyik újságírói kérdésre adott válasza, amelyben megjegyzi: 

Magyarországnak talán sikerül rávennie nyugati szomszédját – a schengeni bővítést blokkoló Ausztriát – álláspontja megváltoztatására. 

Kiemelték továbbá a román államfő azon kijelentését, hogy nemrégiben jelentős földgázforrásokat találtak a Fekete-tenger romániai partja mentén, s reményeik szerint „ezt az erőforrást ki lehet használni a közeljövőben, és Románia Magyarországnak is releváns beszállítója lehet”. 

Borítókép: Novák Katalin fogadja Klaus Johannis román államfőt (Fotó: Kurucz Árpád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.