Azonosították az olaszországi buszbaleset áldozatait – egy állapotos nő is elhunyt

A tragédia 18 sérültjéből öten vannak még életveszélyben, köztük egy kisgyermek.

Forrás: MTI2023. 10. 05. 9:59
null
Velence, 2023. október 4. A szerencsétlenség helyszíne Velence Mestre városrészében 2023. október 4-én, miután az elõzõ este egy busz lezuhant egy felüljáróról. A balesetben 21 ember életét vesztette, 15 megsérült, öten közülük válságos állapotban vannak. MTI/EPA/ANSA/Marco Albertini Fotó: Marco Albertini
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azonosították az észak-olaszországi Mestrében történt buszbalesetnek mind a 21 halottját – közölték a helyi hatóságok.

A balesetben elhunytak között volt az olasz sofőrön kívül kilenc ukrán, négy román és három német utas, a többi halálos áldozat pedig Portugáliából, Dél-Afrikából és Horvátországból származott 

– ismertette szerda este Luigi Brugnaro velencei polgármester.

Az áldozatok azonosítása azért volt hosszadalmas, mert a buszon utazó turisták közül sokan nem vitték magukkal a személyes okmányaikat. A halálos áldozatok között volt egy állapotos horvát nő is, aki férjével éppen nászúton járt Velencében. A pár szeptember 10-én házasodott össze. A súlyosan megsérült férjet az olasz média közlése szerint egy miranói kórházban ápolják.

A baleset 18 sérültjéből öten vannak még életveszélyben, köztük egy kisgyermek. 

A baleset kedden nem sokkal este nyolc előtt történt Velencétől kilenc kilométerre, egy felüljárónál. Az ingajáratban közlekedő elektromos busz egyelőre ismeretlen okokból áttörte a szalagkorlátot, mintegy 15 métert zuhant és a mestrei vasútállomás vágányaira esve akkumulátorai azonnal lángra lobbantak. A jármű roncsát többórás munkával távolították el a sínekről egy tűzoltódaru segítségével.

Az első jelentések szerint nem találtak féknyomokat, ami a jármű meghibásodására és a sofőr esetleges rosszullétére is utalhat. Az autóbusz még új volt, és az útviszonyokkal sem voltak problémák. Emellett a mintegy hetvenéves felüljáró állapotát is ellenőrzik majd. A vizsgálathoz felhasználják a térfigyelő kamerák felvételeit.  A balesetnek szemtanúja volt a Fincantieri hajóépítő vállalat két munkása, akik azonnal a helyszínre siettek, és igyekeztek kimenteni a buszból az embereket. Egyikük, a Gambiából származó, Mestrében dolgozó Boubacar Toure elmondta, hogy több embert, köztük egy kislányt is sikerült kimenteniük.

Veneto tartományban háromnapos gyászt rendeltek el az áldozatok emlékére. A római szenátus egyperces néma csenddel tisztelgett az elhunytak előtt.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök és Antonio Tajani miniszterelnök-helyettes is részvétét fejezte ki az áldozatoknak és családtagjaiknak. Tajani a közösségi médián köszönte meg a tűzoltóság és az egészségügyi személyzet munkáját. Sergio Mattarella köztársasági elnök telefonon hívta fel Luigi Brugnarót, hogy kifejezze együttérzését. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szintén részvétét nyilvánította a tragédia miatt.

 

Borítókép: A szerencsétlenség helyszíne Velence Mestre városrészében 2023. október 4-én, miután az előző este egy busz lezuhant egy felüljáróról (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Marco Albertini)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.