Brüsszelben tárgyal a katalán amnesztiáról a spanyol baloldal

A szocialista Pedro Sánchez a baloldal kormányon maradása érdekében hajlandó megadni az amnesztiát Carles Puigdemont-nak, aki 2017-ben alkotmányellenesen kikiáltotta Katalónia függetlenségét.

2023. 10. 31. 17:54
PUIGDEMONT, Carles
Perpignan, 2020. február 29. Carles Puigdemont menesztett katalán elnök beszél támogatóihoz a dél-franciaországi Perpignanban rendezett tüntetésen 2020. február 29-én. MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo Fotó: Guillaume Horcajuelo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdte az amnesztiáról szóló tárgyalásokat az ügyvivő spanyol kormány. A szocialista párt (PSOE) szervezeti titkára és harmadik számú tagja, Santos Cerdán hétfő délután személyesen találkozott a katalánok Brüsszelben bujkáló volt elnökével, Carles Puigdemont-nal, hogy megbeszéljék az általa követelt kegyelmi intézkedést. A függetlenségpárti katalánok enélkül nem hajlandóak elősegíteni Pedro Sánchez miniszterelnöki beiktatását, amiről legkésőbb jövő héten szavaz a spanyol parlament. 

A találkozón részt vett Puigdemont pártja, a Junts per Catalunya (Együtt Katalóniáért) főtitkára, Jordi Turull, a szocialisták európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke, Iratxe García-Pérez, valamint az Európai Parlament szocialista delegációjának vezetője, Javier Moreno is. A PSOE egyelőre csak annyit közölt, hogy a felek megegyeztek abban, hogy a következő napokban folytatják a tárgyalásokat. 

A Junts korábbi helyettese, Josep Rull nagyra értékelte a találkozót, majd kiemelte, hogy a legfontosabb számukra az, hogy „ne törjék meg a Junts tárgyalási hozzáállását, ami a szigorú diszkréció”, épp emiatt az egyeztetésen történt felvételeket hang nélkül hozták nyilvánosságra. 

A találkozóval egy napon Pedro Sánchez a pártja vezető tisztségben lévő tagjainak címzett hivatalos levelében megerősítette hétvégén tett bejelentését, miszerint „meggyőződése”, hogy a Puigdemont-nak követelt amnesztia megadása a „helyes út” Katalónia számára, és javítani fogja a társadalmi együttélést. A döntés helyénvalóságát vitató párttagokat és volt szocialista vezetőket pedig arra szólította fel, hogy válasszanak: előrelépést vagy visszalépést akarnak.

A júliusi előre hozott parlamenti választások előtt még maga Sánchez is kizártnak tartotta, hogy megadja az amnesztiát a volt katalán elnöknek, aki 2017-ben egyoldalúan és alkotmányellenesen kikiáltotta Katalónia függetlenségét, majd a felelősség elől Brüsszelbe menekült, és azóta is ott bujkál a spanyol hatóságok elől. Pálfordulása annak tudható be, hogy a katalán szeparatisták támogatása nélkül nem tudja megalakítani új kormányát, ugyanis legfőbb szövetségesével, a szélsőbaloldali erőket tömörítő Sumarral együtt messze nem éri el az ehhez szükséges abszolút többséget a parlamentben.

Ha a katalánok végül mellé állnak, úgy Sánchez folytathatja a progresszív kormányzást annak ellenére, hogy a választásokat elvesztette a jobboldali Néppárttal (PP) szemben, mely kizárólag a baloldal és a nacionalista pártok szövetkezése miatt nem tudott kormányt állítani az ország élére. 

Azt még nem tudni, hogy Puigdemont pártja végül megelégszik-e az amnesztiatörvénnyel, ugyanis az elmúlt hetekben többször is utaltak arra, hogy nem állnak el legfőbb követelésüktől és céljuktól, ami a katalán önrendelkezésről szóló referendum megtartása. Utóbbi elfogadása a szocialista párt részéről már egyenlő lenne a hazaárulással, hisz a spanyol alkotmány értelmében az ország egysége érinthetetlen. A spanyol állampolgárok eközben masszív megmozdulásokon keresztül igyekeznek megállítani a baloldal ámokfutását. Legutóbb múlt vasárnap több mint százezren vonultak utcára Madridban és követelték az amnesztiatörvényről szóló tárgyalások leállítását, valamint Puigdemont börtönbe zárását. 

Borítókép: Carles Puigdemont menesztett katalán elnök (Fotó: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.