Ezek a kockázatok várnak Izraelre, ha elkezdődik a szárazföldi hadművelet

Öt olyan szempontot is figyelembe kell venniük az izraeli katonai vezetőknek, amelyek könnyen visszaüthetnek.

2023. 10. 21. 18:42
null
Kefar-Aza, 2023. október 15. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael ellen október 7-én indított többfrontos támadásakor lerohant dél-izraeli Kefar-Aza kibucban izraeli katona 2023. október 15-én. A palesztin milicisták több mint 1300 embert megöltek Izraelben. MTI/EPA/Abir Szultan Fotó: Abir Szultan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Izrael óriási kockázatokkal néz szembe, miközben a Gázai övezet masszív szárazföldi inváziójára készül, erről ír a The Hill amerikai lap. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) átfogó hadművelete a tengerparti enklávéban például szinte biztosan fokozni fogja az ottani humanitárius válságot, a civil áldozatokkal együtt. 

Annak is fennáll a veszélye, hogy egy második front is nyílik a háborúban. Joe Biden amerikai elnök az egyik legfontosabb feladat most éppen ennek az elkerülése.

Emlékezetes, az izraeli vezetők nemrég ígéretet tettek arra, hogy a hadműveletet azért hajtják végre, hogy megsemmisítsék a Hamász palesztin terrorista csoportot, megbosszulva ezzel az Izrael elleni október 7-i véres terrortámadást, amely 1400 ember életét követelte.

Az ő területükre visszük a háborút, a saját területükön fogjuk legyőzni őket

– jelentette ki az izraeli déli parancsnokság tisztje, Yaron Finkelman.

Szakértők szerint bármilyen szárazföldi művelet hosszú és véres lehet, és házról házra tartó városi harcokkal járhat, ami óriási kockázatot jelent a Gázai övezet civil lakosságára nézve. Csak a légicsapások már több mint 3000 palesztin civilt öltek meg.

David Cortright, a Notre Dame Egyetem globális ügyek iskolájának professor emeritusa szerint a gázai harcok óriási kockázatot jelentenek Izrael tekintélyére nézve is. Azt javasolta, hogy inkább hívjanak össze egy nemzetközi bíróságot, hogy bíróság elé állítsák a Hamász katonáit és vezetői az Izrael elleni támadásért, eközben pedig keressenek politikai megoldást a palesztinokkal.

Már most a közvélemény szimpátiája és figyelme világszerte a Hamász fegyveresei által lemészárolt ártatlan izraeliekről a gázai gyerekekre terelődik, akik az izraeli bombák miatt halnak meg. Ez egy olyan csapda, amelyet Izraelnek el kell kerülnie

– idézi a The Hill a professzort. A 2014-es gázai háborúban izraeli gyalogoszászlóaljak harcoltak Gáza város egyik északi negyedében, egy olyan csatában, amely alig több mint egy hónap alatt több mint 1600 civil életébe került. Izrael végül jelentős stratégiai győzelem nélkül vonult vissza. Elemzések szerint a közelgő katonai művelet még halálosabbnak ígérkezik, mivel Izrael vezetői a Hamász teljes felszámolására esküdtek fel. 

A Hamász minden tagja halott ember

– szögezte le Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a napokban.

Ami további kockázat lehet az izraelieknek, az az összecsapások költsége. Ezúttal Izrael teljes értékű hadműveletet ígér a Hamász megsemmisítésére, és rekordszámú, 360 000 tartalékost hív be szolgálatra. A nagyobb művelet valószínűleg lényegesen több időt és erőforrást igényel, több életet kockáztatva. Nem utolsósorban az izraeli közvélemény is hamar megfordulhat, ha nem sikerül gyors eredményeket elérnie az IDF-nek. 

A Maariv izraeli napilap pénteken megjelent felmérése szerint az állampolgárok 65 százaléka támogatja a szárazföldi inváziót, míg 21 százaléka ellenzi.

A véres konfliktus után minden bizonnyal azzal is számolnia kell Izraelnek, hogy meggyengül az arab világgal való kapcsolata, amely már most is dühös Izraelre. Egy elhúzódó gázai hadjárat komoly kockázatot jelent arra, hogy még több haragot szít a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, amelyek régóta szimpatizálnak a palesztin ügyekkel. Ez pedig visszavetheti az Izrael és Szaúd-Arábia közötti kapcsolatok normalizálására irányuló diplomáciai erőfeszítéseket, valamint Izrael további elszigetelését a térségben, állítják egyes szakértők.

Borítókép: Izraeli katona a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael ellen október 7-én indított többfrontos támadásakor lerohant dél-izraeli Kefar-Aza kibucban 2023. október 15-én. (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.