Hónapokra előre betárazott a Hamász üzemanyagból

Libanoni források szerint akár három-négy hónapig is képes harcolni a terrorszervezet Izrael ellen.

2023. 10. 29. 20:06
null
Gáza, 2023. október 27. Izraeli légitámadásban lerombolt házak romjai Gázában 2023. október 27-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, az izraeli légierõ azóta támadja a Hamász katonai létesítményeit a palesztinok lakta övezetben. Izraelben több mint 1400 ember életét vesztette, az izraeli válaszcsapások több mint 7000 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben. MTI/AP/Abed Haled Fotó: Abed Haled
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hónapokig tartó üzemanyag- és élelmiszerkészletei lehetnek még a Hamász palesztin terrorszervezetnek a Gázai övezetben, melyeket az elmúlt években halmozott fel – erről beszéltek a napokban arab és nyugati tisztviselők a The New York Times amerikai napilapnak. Hozzátették: a térség alatt húzódó alagútrendszerben több százezer liternyi üzemanyagot tárol a szervezet, melyeket katonai célokra, valamint a víz-, gyógyszer-, és élelmiszerszállítmányok célba juttatására használnak fel.

Egy magas rangú libanoni tisztviselő szerint a betárazott mennyiségekkel akár három-négy hónapig is képes harcolni a Hamász Izrael ellen, anélkül, hogy plusz utánpótlásról gondoskodnia kelljen.

Az izraeli hírszerzés értesülései is hasonlókat támasztanak alá. Az izraeli hadsereg még hét elején tett közzé légifelvételeket a Gázai övezetben fekvő üzemanyagtartályokról, melyekben becslések szerint körülbelül félmillió liternyi üzemanyagot tárol a Hamász – emlékeztetett hétvégi cikkében a The Times of Israel izraeli hírportál. A hadsereg arról is beszámolt, úgy tudják, a palesztin terrorszervezet készleteinek egy részét a gázai civilektől lopja el.

A gázai kórházigazgatók a háború kezdete óta azt hangoztatják, hogy csak további 24 órára van elegendő üzemanyaguk. Huszonhárom nap telt el, és még mindig működnek, mert a Hamász szállítja nekik az üzemanyagot.

mutatott rá vasárnap Elad Goren izraeli ezredes.

A háborút megelőzően Izraelnek kulcsfontosságú szerepe volt a Gázai övezetbe irányuló üzemanyagellátásában, ám a háború október 7-i kirobbanását követően a közel-keleti ország minden szállítást leállított. A térséget gyakorlatilag teljes blokád alá vonta, kizárólag az élelmiszert, vizet és orvosi felszereléseket tartalmazó segélyszállítmányokat engedi be Dél-Gázába, Egyiptom irányából. Izraeli tisztviselők közölték, minderre csak addig van lehetőség, amíg a szállítmányok nem jutnak el a Hamászhoz.

Az ENSZ azonban arra figyelmeztetett vasárnap, a polgári rend már az összeomlás szélére került Gázában. Az élelmiszerraktárakat sorra támadják és fosztogatják a helyiek. Az ENSZ palesztin menekülteket segélyező közel-keleti hivatala (UNRWA) közölte, elsősorban az olyan tartós élelmiszerért indulnak meg az emberek, mint például a liszt.

Borítókép: Izraeli légitámadásban lerombolt házak romjai Gázában 2023. október 27-én (Fotó: MTI/AP/Abed Haled)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.