Humanitárius segélyeket tároló raktárakat rohamoztak meg több ezren Gázában

A tájékoztatás szerint az emberek főleg lisztet és más alapvető élelmiszereket és tisztasági eszközöket vittek el.

2023. 10. 29. 12:59
Gáza, 2023. október 28. A pusztítás nyomai az izraeli hadsereg légicsapását követõen a Gázai övezet északi részén 2023. október 28-án. MTI/EPA/Mohamed Szaber Fotó: Mohamed Szaber
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több ezren rohamozták meg a Gázai övezetben az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének (UNRWA) humanitárius segélyeket tároló raktárait – jelentette be a szervezet vasárnap.

A tájékoztatás szerint az emberek főleg lisztet és más alapvető élelmiszereket és tisztasági eszközöket vittek el.

Thomas White, az UNRWA gázai irodavezetője aggasztónak nevezte a jelenséget, kiemelve, hogy a raktárak megrohamozása arra utal, a majdnem három hete szigorú blokád alatt álló övezetben kezd felbomlani a rend.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Izrael azt követően rendelte el a Gázai övezet teljes blokádját, hogy a Gázát irányító Hamász iszlamista terrorcsoport fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak a zsidó állam ellen, betörtek az ország déli részébe, több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint mintegy 230 embert elraboltak és túszként tartanak fogva.

A döntés értelmében Izrael elzárta a vizet, az áramot és az élelmiszer-ellátást.

Az első segélykonvoj 21-én érkezett az övezetbe a rafahi átkelőn keresztül. Az ENSZ szerint napi száz kamion kellene a 2,4 millió gázai lakos ellátásához.

Az UNRWA vasárnap reggel azt is bejelentette, hogy a Hamász és Izrael között dúló háborúban már 59 munkatársa vesztette életét.

Közben palesztin telekommunikációs források szerint a Gázai övezet több térségében helyreállt a távközlési és internetszolgáltatás vasárnapra virradóra. A hírt az internetes forgalmat figyelő Netblocks is megerősítette,

A terület péntek este kezdődött kommunikációs blokádja miatt a legfontosabb intézmények, szervezetek sem tudtak kommunikálni, így például a mentők sem tudtak a sebesültekről.

Az UNRWA közlése szerint ez tovább fokozta a feszültséget és a félelmet. „A térség lakosai úgy érzik, egyedül vannak, el vannak vágva családjuktól Gázában és a világ többi részén” – írta a szervezet az X közösségi oldalon. 

Szombat este a gázai egészségügyi minisztérium azt közölte, már több mint nyolcezer ezer halálos áldozata van az övezetet ért izraeli támadásnak. A tárca által aznap reggel bejelentett szám 7703 volt.

Ugyanekkor Mirjana Spoljaric, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) elnöke elfogadhatatlannak nevezte a térségben élő civilek megpróbáltatásait, és felszólította a nemzetközi közösséget, ne nézze tétlenül szenvedésüket. Egyúttal ismét felszólította az iszlamistákat, engedjék szabadon az elhurcolt túszokat.

Borítókép: A pusztítás nyomai az izraeli hadsereg légicsapását követően a Gázai övezet északi részén 2023. október 28-án (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.