A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Már aggódik a német kancellár a jobboldal erősödése miatt + videó

Aggasztó a jobboldali populisták előretörése – mondta Olaf Scholz.

2023. 10. 10. 14:50
MACRON, Emmanuel; SCHOLZ, Olaf
Hamburg, 2023. október 10. Emmanuel Macron francia elnök és Olaf Scholz német kancellár a német és a francia kormány hamburgi ülése után tartott sajtóértekezleten 2023. október 10-én. MTI/AP/Markus Schreiber Fotó: Markus Schreiber
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamburgban fogadta Olaf Scholz német kancellár Emmanuel Macron francia elnököt. A német–francia csúcstalálkozón mindkét politikus leszögezte, hogy teljes mellszélességgel kiállnak Izrael mellett és elítélték a terroristák támadásait. Olaf Scholz és Emmanuel Macron erről online kapcsolaton keresztül egyeztetett Joe Biden amerikai elnökkel, Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel és Rishi Sunak brit kormányfővel.

Olaf Scholz leszögezte, hogy a német kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy felkutassák az eltűnt német állampolgárokat. „Megpróbáljuk meghatározni, hogy pontosan hány ember érintett, és mit tehetünk annak érdekében, hogy ismét szabadon engedjék őket” – jelentette ki. 

Mindketten a palesztinoknak nyújtott humanitárius segélyek teljes leállítása ellen tiltakoztak. Biztosítani kell, hogy ne támogassanak terrorista csoportokat, de humanitárius segélyről is szó van, és az események helyszínétől távol is, ahol egyszerűen csak támogatják az embereket, hogy legyen vizük, legyen mit enniük. 

Biztosak vagyunk abban, hogy nem támogatunk semmilyen terrorista csoportot, de ezt újra és újra ellenőriznünk kell. Vigyáznunk kell, hogy ne keverjük össze a problémás csoportok támogatását az alapvető humanitárius szükségletekkel és a polgári lakosság védelmével. Ellenkező esetben fennáll a veszélye annak, hogy a terrorizmus még jobban elterjed a térségben

– figyelmeztetett.

Olaf Scholz a vasárnap Bajorországban és Hessenben tartott tartományi törvényhozási (Landtag-) választásokról kérdésre válaszolva a legnagyobb ellenzéki párttól, a CDU/CSU jobbközép pártszövetségtől jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) erősödésével kapcsolatban kijelentette, hogy a fejlemény láttán mindenkinek aggódnia kell.

 

A jobboldali populistákra leadott szavazatok száma azt jelzi, hogy már a demokrácia védelméről van szó, mert ezek az erők politikai álláspontjai nemigen férnek össze felfogásunkkal a szabadságról, demokráciáról, jogállamiságról, szociális piacgazdaságról, a szociális ellátásról és oktatásról gondoskodó államról, valamint a Németország jólétét és biztonságát nagyban meghatározó európai uniós együttműködésről – tette hozzá a német kancellár.

Arra a kérdésre, hogy a választási eredmények irányváltásra késztethetik-e a kormányt a nemzetközi migrációval és a menekültüggyel kapcsolatos politikában, a kormány eddigi intézkedéseit felsorolva kifejtette, hogy az illegális migrációt vissza kell szorítani. Hangsúlyozta, hogy a Németországba érkező menedékkérők száma túlságosan magas, és az érkezők közül nagyon sokan menekültügyi regisztráció nélkül keltek át uniós tagállamokon. Ugyancsak jelentős a menedékjogra nem jogosult kérelmezők aránya, és ezeket az embereket vissza kell juttatni hazájukba.

Németország éppen ezért törekszik partnereivel együtt az EU-s külső határ védelmének megerősítésére és egy közös menekültügyi rendszer kialakítására, amely a szolidaritás elvén működik – mondta a német kancellár.

Emmanuel Macron ezzel kapcsolatban elmondta, hogy németországi belpolitikai fejleményeket ugyan nem értékelhet, az viszont megállapítható, hogy a nacionalizmus szerte Európában erősödik, méghozzá az illegális migráció ügyének hatástalan kezelése miatt. Aláhúzta, hogy a helyzeten csak az európai együttműködés megerősítésével lehet javítani. Ez azt jelenti, hogy olyan EU-t kell kiépíteni, amelynek tagjai összehangoltan, közösen, és a származási országokkal és a tranzitországokkal együttműködve megakadályozzák az illegális migrációt, és amely a szolidaritás és a felelősségvállalás elve alapján gondoskodik a védelemre szoruló emberekről és a védelemre nem jogosultak hazajuttatásáról.

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök és Olaf Scholz német kancellár a német és a francia kormány hamburgi ülése után tartott sajtóértekezleten 2023. október 10-én (Fotó: MTI/AP/Markus Schreiber)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.