Megjelentek az izraeli tankok a gázai övezet határánál

Egyre több jel mutat arra, hogy hamarosan tényleg új szakaszába lép a háború.

2023. 10. 15. 18:23
Rafah, 2023. október 12. Izraeli rakéta csapódik be a Gázai övezet déli részén fekvõ Rafahban 2023. október 12-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, több mint 1200 izraeli életét vesztette, a Hamász elleni izraeli válaszcsapások közel 1200 ember halálát okozták a Gázai övezetben. MTI/AP/Hatem Ali Fotó: Hatem Ali
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari elmondta, hogy a Közel-Keleten bárhol lehetnek a katonai egységeik, de akárhol is vannak, mindig az a cél, hogy Izraelnek biztonságot adjanak. Teljesen felkészültek vagyunk – tette hozzá a szóvivő.

A közösségi médiában ugyanakkor megjelentek a hírek, hogy az izraeli egységek felsorakoztak a gázai határ közelében, ez egybevághat azzal, hogy bármikor megindulhat egy szárazföldi offenzíva Gázában.

Ahogy lapunk is megírta, Benjamin Netanjahu is arról beszélt nemrég, hogy jön a következő lépése a háborúnak, mint mondta, a cél, hogy megsemmisítsék a Hamászt.

Senki sem tudja garantálni a helyzet kontrollálását, ha Izrael bevonul a Gázai övezetbe

 − erről már Katarban Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter beszélt. 

Az iráni diplomácia vezetője Irakot, Libanont és Szíriát is felkereste. Dohában Iszmáil Hanijével, a Hamász vezetőjével is tárgyalt, akivel az együttműködés folytatásáról állapodtak meg. Irán hosszú ideje támogatja a Gázai övezetet uraló terrorszervezetet. 

A dohai találkozón a Hamász Izrael elleni támadását történelmi győzelemnek nevezte, amely jelentősen visszavetette a palesztin területek izraeli megszállását. 

Ha a cionista rezsim folytatja támadásait a védtelen gázai lakosság ellen, akkor senki nem képes garantálni a helyzet kontrollálhatóságát 

− fogalmazott az iráni külügyminiszter a katari emírrel folytatott megbeszélésein a teheráni külügyi tárca tájékoztatása szerint. Teherán szerint azoknak, akik szeretnék megakadályozni a konfliktus kiszélesedését, meg kell akadályozniuk „a cionista rezsim barbár támadásait”.

Borítókép: Izraeli rakéta csapódik be a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban 2023. október 12-én (Fotó: MTI/AP/Hatem Ali)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.