Rendkívüli uniós csúcsot hívott össze Charles Michel

Az Európai Tanács elnöke szerint Izraelnek joga van megvédenie magát.

2023. 10. 15. 11:58
MICHEL, Charles
Bled, 2023. augusztus 28. A szlovén miniszterelnöki hivatal által közreadott képen Charles Michel, az Európai Tanács elnöke beszédet mond a Bledi Stratégiai Fórum elnevezésû tanácskozáson a szlovéniai Bledben 2023. augusztus 28-án. MTI/AP/Szlovén miniszterelnöki hivatal/Daniel Novakovic Fotó: Daniel Novakovic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Videókonferencia keretében fog kedden tárgyalni az uniós állam-, illetve kormányfőket tömörítő Európai Tanács – számolt be vasárnap a Politico brüsszeli hírportál. Tervek szerint a csúcstalálkozó délután fél hatkor fog kezdődni. Charles Michel, a testület elnöke leszögezte,

teljes szolidaritást vállalunk Izrael népével és a terrortámadások áldozataival.

Hozzátette: „Izraelnek joga van megvédeni magát a nemzetközi joggal, különösen a nemzetközi humanitárius joggal összhangban. Charles Michel szerint a Hamász palesztin terrorszervezet támadása, majd a Gázai övezetben kibontakozó tragikus jelenetek megkongatják a vészharangot a nemzetközi közösségben”. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a konfliktus jelentős, szélesebb körű biztonsági következményekkel járhat, ami fokozhatja az Európában élő közösségek közötti feszültséget és táplálhatja a szélsőséges nézeteket is.

Közölte, közös uniós álláspontra van szükség az izraeli háború kérdésében, emellett egységes irányvonalat kell kialakítani.

Fontosnak nevezte a regionális szereplőkkel fenntartott kapcsolatok fenntartását, majd ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: „soha nem szabad szem elől tévesztenünk annak fontosságát, hogy a közel-keleti békefolyamatban megerősített erőfeszítések révén a kétállami megoldáson alapuló tartós és fenntartható békére törekedjünk”.

Borítókép: Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (Fotó: MTI/AP/Szlovén miniszterelnöki hivatal/Daniel Novakovic)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.