Román–ukrán kiegyezés a kisebbségi jogokról?

Teljesülhet Bukarest kívánsága, melynek értelmében Kijev törli a hivatalosan elismert nyelvek közül a moldovait.

CIOLACU, Marcel
Bukarest, 2023. június 13. Marcel Ciolacu miniszterelnök-jelölt, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke érkezik a Klaus Iohannis román államfõvel tartandó sajtótájékoztatóra Bukarestben 2023. június 13-án, miután Iohannis kormányalakítással bízta meg Ciolacut. Nicolae Ciuca elõzõ miniszterelnök, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke egy nappal korábban mondott le a kormányfõi posztról a koalíciós egyezmény értelmében. MTI/EPA/Robert Ghement Fotó: Robert Ghement
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Román–ukrán kompromisszumról beszélt az ukrajnai románok jogaival kapcsolatban Marcel Ciolacu. A román miniszterelnök egy vasárnap esti tévéinterjúban azt mondta: a megegyezés részleteit kijevi látogatásán fogja ismertetni.

Románia és Ukrajna kormánya ezen a héten együttes ülést tart Kijevben.  

Ciolacu szerint a megállapodás lényege, hogy az ukrajnai román közösségnek a romániai ukránokkal azonos jogokkal kell rendelkeznie. Mint mondta, a kisebbségi jogi megállapodás érvényesítéséhez szükséges törvénymódosító tervezetek már elkészültek Kijevben. Az biztos, hogy teljesül a Bukarest által régóta sürgetett elvárás, miszerint törölni kellene az Ukrajnában hivatalosan elismert nyelvek listájáról a moldovai nyelvet, amely gyakorlatilag azonos a románnal.

Ez a nyelv soha nem is létezett. Oroszország találmánya, és főként Besszarábiát (a jelenlegi Moldovai Köztársaság – a szerk), a Besszarábia területén élő román állampolgárokat célozza, hogy ne románoknak, hanem moldovaiaknak nevezzék magukat

– érvelt Marcel Ciolacu.

Az Agerpres hírügynökség által idézett miniszterelnök azt is elmondta, hogy Bukarest az ukrajnai románok vallásának gyakorlásáról is tárgyal Kijevvel. Megjegyezte: nagyon sok román nemzetiségű katona harcol az ukrajnai háborúban.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök október 10-én tárgyalt Bukarestben. A kétoldalú államfői megbeszélések után Klaus Johannis közölte: az ukrajnai románok és a romániai ukránok jogairól is tárgyaltak. – Azonos jogokat szeretnénk a nyelvhasználat és az oktatás terén – hangsúlyozta akkor a román elnök. Egy bukaresti televíziós interjúban Zelenszkij ugyanakkor azt mondta: a nyelvhasználat nem sürgető, de a kormányok meg fogják találni a megoldásokat. 

Borítókép: Marcel Ciolacu román miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.