San Diego és Texas a bevándorlás csapdájában

Az elmúlt hetekben jelentős migránshullámmal szembesültek a hatóságok az Egyesült Államok déli határai mentén, ami komoly kihívások elé állítják az érintett területek hivatalos szerveit.

2023. 10. 21. 21:13
null
Eagle Pass, 2023. szeptember 23. Mexikóból érkezett illegális bevándorló átmászik a határon emelet szögesdrótkerítés alatt a texasi Eagle Passban 2023. szeptember 22-én. Mexikó és az Egyesült Államok között Eagle Pass az egyik legnépszerûbb átkelõfolyosó, ahol 2022 október óta 270 ezer illegális határátlépést regisztráltak a hatóságok. Az utóbbi napokban a folyami határon át naponta 300 ezer migráns próbál átjutni Texas államba. MTI/AP/Jacky Muniello Fotó: Jacky Muniello
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államokban a San Diegó-i határ mentén az elmúlt időszakban az illegális határátlépések száma jelentősen megnőtt. A befogadóhelyek túlterheltsége miatt mintegy 13 ezer embert került az utcákra. A város vezetése kénytelen volt kreatív megoldásokat keresni annak érdekében, hogy a szükséget szenvedőknek segítséget nyújtsanak. 

Texas állam hasonló kihívásokkal néz szembe. A hatóságok az eddigieknél is nagyobb számban, mintegy 52 ezer bevándorlót szállítottak át olyan városokba, amelyek korábban bevándorláspártiként jellemezték magukat és készséget mutattak az újonnan érkezők befogadására. 

A helyiekből ugyanakkor a nagymértékű migrációs nyomás már megosztó reakciókat váltott ki, és ez egyértelművé tette a helyi közösségek sürgető igényét egy új, átfogóbb migrációs politika kialakítására.

Texas a kelleténél nagyobb részt vállalt a menekültek letelepítési folyamatának segítésében

– nyilatkozta Greg Abbott texasi kormányzó.

Érdekes fordulatot hozott a helyzet, hogy a már demokrata vezetésű menedékvárosok sem akarnak további embereket befogadni. Ez rávilágít arra, hogy a migrációs kérdések összetettsége messze túlmutat a pártszimpátiákon. A helyi vezetők, függetlenül a politikai hovatartozástól, az emberek biztonságát és a városi közösségek egyensúlyát tartják szem előtt.

Szakértők rámutattak, a jelenlegi helyzet kezelése kizárólagosan politikai szempontból nem lehetséges. Az együttműködés, a fenntartható megoldások és a határok megfelelő védelme létfontosságú. Elengedhetetlen, hogy a helyi hatóságok megfelelő támogatási struktúrákat alakítsanak ki a kormányzat segítségével, figyelembe véve a lakosság biztonsági igényeit is.

– A polgáraimat helyezem előtérbe – mondta Abbott, konkrétan utalva az államban növekvő hajléktalannépességre. A kihívásokon felül a jelenlegi helyzet rávilágít a migrációs infrastruktúra hiányosságaira is. Az intézményeknek, valamint az emberi jogokat és a biztonságot garantáló mechanizmusoknak kell megfelelniük a gyorsan változó körülményeknek.

Borítókép: Mexikóból érkezett illegális bevándorló átmászik a határon emelet szögesdrót kerítés alatt a texasi Eagle Passban 2023. szeptember 22-én. (Fotó: MTI/AP/Jacky Muniello)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.