Szerbia elnöke Pásztor Istvánról: Nagyszerű ember, tisztelt politikus és barát volt

Jó kapcsolatot ápolt a két politikus.

Forrás: Magyar Szó2023. 10. 30. 21:05
Pásztor István; Vucic, Aleksandar
Szabadka, 2014. november 2. Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök (j) és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke (k) az 1944/45-ös vérengzések szabadkai áldozatainak emlékére felállított új, a Vergõdõ madár címû korábbi bronzszoborhoz hasonló alkotás avatásán Szabadkán, a Zentai úti temetõben 2014. november 2-án. A hamvaiból feltámadó fõnixmadarat - más vélemények szerint turult - ábrázoló 350-400 kilogrammos korábbi bronzszobrot máig ismeretlen tettesek lopták el egy éve. A szobor annak a 852, Szabadkáról és környékérõl elhurcolt fõleg magyar, horvát és német embernek állított emléket, akit 1944 õszén a temetõben végeztek ki. Az új szobor az ellopott alkotás helyére került. MTI Fotó: Molnár Edvárd Fotó: Molnár Edvárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nagy szomorúsággal fogadtam Pásztor István halálhírét, egy nagyszerű ember, tisztelt politikus és barát volt – idézte a szerb államfő szavait a vajdasági Magyar Szó.

Alekszandar Vucsics hozzátette: vele a szerbek és a magyarok közötti bizalom erős alapjait építették, és örültek minden sikernek, amely jobb életet hozott a polgároknak. A szerbiai magyar identitás előmozdításában és megerősítésében betöltött szerepe hatalmas volt – jegyezte meg a szerb elnök.

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, súlyos betegség után, hatvanhét éves korában elhunyt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a tartományi parlament elnöke. A magyar politikus 1956. augusztus 20-án született Törökkanizsán. Az általános iskolát és a gimnáziumot Szabadkán végezte, egyetemi oklevelet 1980-ban, az Újvidéki Egyetem Jogi Karán szerzett. 1994 óta a Vajdasági Magyar Szövetség tagja, 2007 óta az elnöke volt.

Borítókép: Pásztor István és Alekszandar Vucsics (Fotó: MTI/Molnár Edvárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.