Több mint háromszáz Hamász-célpontra mért csapást Izrael + videók

Az izraeli hadsereg egy parancsnokot is likvidált, aki két kibuc ellen vezette az október 7-i támadást.

2023. 10. 31. 9:35
Gáza, 2023. október 30. Izraeli légitámadásban megsérült lakóházak Gázában 2023. október 30-án. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, az izraeli légierõ azóta támadja a Hamász katonai létesítményeit a palesztinok lakta övezetben. Izraelben több mint 1400 ember életét vesztette, az izraeli válaszcsapások több mint 8000 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben. MTI/EPA/Mohamed Szaber Fotó: Mohamed Szaber
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Likvidálta az izraeli haderő a Hamász palesztin terrorszervezet újabb parancsnokát, aki az október 7-i támadásban is részt vett – számolt be a hadsereg kedden. Naszím Abu Ajina egy zászlóaljat vezetett, légi csapás során vesztette életét még hétfőn. Az Ynet izraeli hírportál közlése szerint a parancsnok vezette a dél-izraeli Erez és Netiv HaAsara kibucok elleni támadásokat, emellett korábban részt vett a terrorszervezet drón- és siklóernyős képességeinek fejlesztésében. A helyi sajtó szerint a támadás hátráltatja a Hamászt abban, hogy megzavarja az izraeli hadsereg szárazföldi műveleteit.

Az izraeli hadsereg keddre virradóra több mint háromszáz, Hamászhoz köthető célpontra mért csapást, köztük földalatti alagutakban kialakított katonai létesítményekre és rakétakilövő állomásokra.

A védelmi erők közlése szerint az izraeli katonák többször összecsaptak a terrorszervezet katonáival, a Hamász rakétákat lőtt ki, valamint géppuskával támadta az izraeli csapatokat. A közösségi oldalakra feltöltött felvételek szerint a Gázai övezet több pontján emelkedett sűrű füst a magasba. Kedden a dél-izraeli Eilatban is megszólaltak a légiriadó szirénái, miután ellenséges repülőjárművet észleltek a város környékén az izraeli erők – adta hírül a Reuters hírügynökség. A hadsereg azonban közölte, a célpontot megsemmisítették, nem jelent fenyegetést a civilekre nézve.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök korábban arról számolt be, kiterjesztik a szárazföldi katonai műveleteket, megkezdve a Hamász elleni háború harmadik szakaszát.

A kormányfő hétfő esti beszédében leszögezte, nem fog beleegyezni abba, hogy tűzszünetet kössön a palesztin terrorszervezettel, mondván most a háborúnak van itt az ideje. A Hamász terroristáit barbároknak nevezte, akik a félelem és sötétség világát akarják elhozni. Beszédében továbbá kiemelte, a palesztin terrorszervezet emberi pajzsként fogja használni a civileket, és meg akarják akadályozni, hogy a civilek elhagyják a Gázai övezet északi területeit.

Borítókép: Izraeli légitámadásban megsérült lakóházak Gázában 2023. október 30-án (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.