Újabb frontok nyílhatnak Izrael Hamász elleni háborújában

Az iráni külügyminiszter szerint a konfliktus regionális háborúvá fajulhat.

Forrás: Politico2023. 10. 13. 20:24
AMIRABDOLLAHIÁN, Hoszein
Teherán, 2023. szeptember 3. Hoszein Amir-Abdollahián iráni külügyminiszter beszél a török hivatali partnerével, Hakan Fidannal közösen tartott sajtóértekezleten a megbeszélésük után Teheránban 2023. szeptember 3-án. MTI/EPA/Abedin Taherkenareh Fotó: Abedin Taherkenareh
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy az Izrael–Hamász háború további frontjainak megnyitása „valós lehetőség”, miután Izrael fokozta megtorló támadásait a Gázai övezetben, félelmet keltve a többi országban, hogy a konfliktus regionális háborúvá fajulhat. „Az agresszió, a háborús bűnök és Gáza ostromának folytatódásával más frontok megnyitására is lehetőség van” – mondta Amirabdollahián csütörtökön Libanonban, ahová azért utazott, hogy találkozzon a libanoni militáns csoport vezetőivel.

Beszélni fogok a gázai helyzetről a libanoni hatóságokkal

 – mondta Amirabdollahián, és hozzátette, Irán határozottan és továbbra is támogatja a palesztin ellenállást.

Az iráni tárcavezető kijelentése azután hangzott el, hogy az izraeli hadsereg parancsot adott ki a civileknek, hogy hagyják el Gáza északi részét, és meneküljenek a palesztin enklávé déli részébe. 

A Hamász múlt szombaton indított támadásában már több mint 1300-an haltak meg.

Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter elrendelte Gáza teljes ostromát, több mint kétmillió lakos élelmiszerhez, üzemanyaghoz és vízhez való hozzáférését korlátozták, miközben légicsapásokat indítottak, amelyekben eddig több mint 1500 ember vesztette életét.

Az evakuálási felszólítás előtt az Egyesült Államok csatlakozott Franciaországhoz, és felszólította Izraelt, hogy tanúsítson önmérsékletet a Hamász elleni megtorlásban.

Eközben Egyiptom ellenáll a felszólításnak, hogy a civilek a rafahi átkelőn keresztül menekülhessenek Gázából hozzájuk, Abd el-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök pedig azt mondta a palesztinoknak, hogy „maradjanak a földjükön”.

Miután pénteken délelőtt találkozott a Hezbollah egyik tisztviselőjével, Amirabdollahián iráni külügyminiszter felszólította az Egyesült Államokat – Izrael szövetségesét –, hogy tartsa vissza Izraelt, hogy elkerüljék a helyzet további eszkalációját. „Ha az amerikaiak meg akarják akadályozni a háború kibontakozását a térségben, akkor ellenőrizniük kell Izraelt” − mondta Irán külügyminisztere.

Borítókép: Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter (Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.