Veszélyt éreznek az európai liberálisok

A Robert Fico győzelmére érkezett nemzetközi (és hazai) reakciók jól modellezik a liberális erők működését – jelentette ki lapunk megkeresésére Boros Bánk Levente.

2023. 10. 03. 6:21
null
Strasbourg, 2023. július 12. Egy európai parlamenti (EP-) képviselõ kézfeltartással szavaz a természet helyreállításáról szóló jogszabályról kialakított tárgyalási álláspontról a parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2023. július 12-én. Az uniós törvényhozók 336 szavazattal, 300 ellenszavazat és 13 tartózkodás mellett elfogadták az álláspontot, amely szerint az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség csökkenése elleni küzdelemhez elengedhetetlen az ökoszisztémák helyreállítása. Az álláspont megszavazásával az EP készen áll arra, hogy tárgyalásokat kezdjen az Európai Unió Tanácsával a jogszabály végleges szövegérõl. MTI/EPA/Julien Warnand Fotó: Julien Warnand
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Robert Fico vezette Smer–SD párt nyerte meg a szombati előre hozott választásokat Szlovákiában. A győzelemre érkezett nemzetközi (és hazai) reakciók jól modellezik a liberális erők működését, erről beszélt lapunknak Boros Bánk Levente, a Nézőpont Intézet elemzési igazgatója.

A választási eredményekre reagálva a a New York Times, a The Economist és a The Spectator tegnap szinte ugyanazt a cikket közölték, Orbán Viktor miniszterelnök neve mindegyikben megjelent, természetesen a szokásos jelzőkkel: populista, oroszbarát és nacionalista. Boros Bánk Levente, a Nézőpont intézet elemzési igazgatója osztotta meg gondolatait a kérdésben lapunk megkeresésére.

Az is elképzelhető, hogy ezek a lapok egymástól veszik át a cikkeket, de az kétségtelen, hogy a nyugati mainstream liberális média hasonló gondolkodást oszt a világ, Európa és különösen Magyarország vonatkozásában – fogalmazott a szakértő.

Felhívta a figyelmet arra, hogy ugyanazokat a jelzőket veszik elő, ugyanaz a hozzáállásuk, ugyanaz az ítéletük vagy előítéletük Magyarországgal és a hasonlóan gondolkozó országokkal vagy politikusokkal szemben.

A Nézőpont Intézet elemzési igazgatója szerint

veszélyt éreznek.

Mégpedig azért, mert az ő hatalmuknak veszélyes, ha egy szuverenista erő sikeres, nemcsak önmaga miatt, hanem azért, mert mintául szolgálhat más politikai szereplők számára. A szuverenista megközelítés továbbá azért is problémákhoz vezethet, mert nem kritika nélkül követi a nyugat-európai vagy washingtoni narratívát.

A magyar ellenzéknek „nagy megmondásai” nem voltak a szlovák választási eredmények kapcsán, Jávor Benedek kínos öngólja jutott el legtöbbekhez, de az is inkább mémként terjedt el a híroldalakon.

A szakértő szerint ez nem meglepő, hiszen a magyar ellenzék

valójában a magyarországi főképviselői annak a liberális politikai és média elitnek, amik Magyarországon kívül elsősorban dominálják a politika és a közvélemény alakulását.

Hozzátette, hogy ennek a magatartásnak komoly tünetei vannak: például az, hogy önálló gondolatokat nem mutat fel az ellenzék, amelynek az előző választások eredményei a legjobb lenyomata, de az is árulkodó, hogy a magyar baloldal külföldi forrásokra hagyatkozik.

Borítókép: Egy európai parlamenti (EP-) képviselő kézfeltartással szavaz a parlament plenáris ülésén Strasbourgban (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.