2024-ben Trump földbe döngölheti Joe Bident az elnökválasztáson

A republikánus politikus szinte minden csatatérállamban és a közvélemény-kutatásokban is vezet a demokrata riválisa ellen.

2023. 11. 27. 5:10
Donald Trump Campaigns For President In Houston, Texas
US-DONALD-TRUMP-CAMPAIGNS-FOR-PRESIDENT-IN-HOUSTON,-TEXAS Fotó: BRANDON BELL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump a legtöbb felmérés szerint egyértelműen megnyerné a 2024-es amerikai elnökválasztást. Trump nemhogy megnyerné a kritikus csatatérállamokat, de mindezek mellett a 45. elnök a Demokrata Párt egyik jelentős bázisát, a 18–34 év közötti korosztályt is elhódíthatja Bidentől, derült ki az NBC News nemrég közzétett felméréséből. 

A 18–34 éves szavazók körében Biden 42 százalékos támogatottságot kapott, ehhez képest pedig  Trump 46 százalékos támogatottsággal vezet.

A fiatal szavazók Biden 2020-as győzelméhez elengedhetetlenül fontos szavazóblokkot alkottak. Az NBC News 2020-as exit pollja szerint Biden több mint húsz ponttal nyerte meg a 18–29 éves szavazókat. A mostani felmérésből ugyanakkor az a kép rajzolódik ki, hogy Joe Biden elnök népszerűségi mutatója elnöksége legalacsonyabb szintjére, negyven százalékra csökkent, mivel a szavazók nagy többsége nem helyesli a külpolitikai irányvonalat, és az amerikai gazdaság állapotát sem tartja jónak.

November elején a The New York Times és a Siena College által készített közvélemény-kutatásból kiderül, hogy az elnökség számára kritikus és megkerülhetetlen csatatérállamokban Trump nyerésre áll, mellyel háromszáz elektori szavazatra tenne szert.

A számok alapján: a felmérés szerint Trump hat ingadozó államból ötben – Nevada, Georgia, Arizona, Michigan és Pennsylvania – vezet riválisa előtt, amelyek mindegyikét Biden nyerte meg 2020-ban.

A november folyamán végzett felmérések szerint átlagosan három-négy százalékponttal veri  Donald Trump Joe Bident.

 Az Emerson kutatása szerint Trump 47, míg Biden a szavazatok 43 százalékát kapná. A Morning Consult adatai alapján Trump 44, míg Biden 41 százalékot kapna. A Reuters/Ipsos közvélemény-kutatása alapján pedig Trump 51, míg a jelenlegi demokrata elnök 49 százalékot kapna. 

Az amerikai választás rendszer sajátossága miatt azonban a már fent említett csatatérállamokban dőlhet el az Egyesült Államok jövője 2024-ben, ahol hatból ötben jelentős előnnyel vezet Trump.

 

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnökjelölt a Trendsetter Engineering Inc. kampányrendezvényén a texasi Houstonban 2023. november 02-án (Fotó: Getty Images via AFP/Brandon Bell)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.