A baloldal „bűnrészes” a Hamász szörnyű tetteiben

Merav Michaeli, az izraeli Munkáspárt vezetője megdöbbenésének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy az európai és amerikai baloldal a Hamász palesztin terrorszervezet pártját fogja az izraeli konfliktusban, tűzszünetet követel és palesztin jelszavakkal tüntet.

2023. 11. 14. 20:06
null
Brüsszel, 2023. november 11. A palesztinok mellett tüntetnek Brüsszelben 2023. november 11-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint legalább 240 embert elraboltak, és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint az övezet ellen elindított izraeli hadműveletek halálos áldozatainak száma már meghaladta a tízezret. MTI/EPA/Olivier Matthys Fotó: Olivier Matthys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy gondolom, hogy valami nagyon rossz történik a baloldalon

− mondta Merav Michaeli, az izraeli Munkáspárt vezetője, aki múlt hétvégén az európai baloldal éves gyűlésén nyilatkozott a Politico hírportálnak, ahol pártja képviseletében megfigyelőként vett részt.

Az izraeli politikus megdöbbenését fejezte ki, hogy

azok az emberek, akik demokratikusnak, progresszívnek tartják magukat, egy totalitárius terrorrezsimet támogatnak, amely elnyomja a nőket és az LMBTQ-közösséget.

Michaeli többek között azokra az egyre erőszakosabbá váló tüntetésekre célzott, amelyeken szerte Nyugat-Európában és Észak-Amerikában Izraelt hibáztatják a gázai helyzetért és tűzszünetre szólítanak fel.

Sokszor még az „a folyótól a tengerig” palesztin jelmondat is megjelenik a transzparenseken, ami gyakorlatilag nem más, mint felhívás Izrael állam teljes megsemmisítésére.

Nem csupán a szélsőségesek és az egyetemisták, de a komoly politikai erők között is akadnak olyanok, amelyek burkoltabban vagy nyíltabban a palesztin terrorszervezetnek adnak igazat. Az Engedetlen Franciaország párt például nem hajlandó terroristának nevezni a Hamászt, és egyetlen komoly politikai erőként nem volt hajlandó részt venni a múlt hét végi antiszemitizmus elleni tüntetésen.

Nagy-Britanniában pedig Keir Starmer munkáspárti vezetőt saját pártjából azért támadják, mert nem volt hajlandó csatlakozni a tűzszünetet követelőkhöz.

A szélsőbal pedig egyenesen Izraelt hibáztatja a gázai helyzetért.

Minél inkább balra megyünk, annál nagyobb a kavarodás. Valami nagyon elromlott az úton

− világított rá Michaeli.

Fontos számomra, hogy hangsúlyozzam nekik, hogy ha nem lépünk fel nagyon határozottan a Hamász ellen és az ellen, amit a Hamász tesz Gázában, a saját népével is, akkor bűnrészesek vagyunk

− tette hozzá az izraeli politikus.

A tűzszünetre vonatkozó, egyre szaporodó követelésekkel kapcsolatban így fogalmazott:

[A tűzszünetre való felszólítás] engedélyt ad a Hamásznak, hogy folytassa a fegyverkezést, folytassa az élelmiszer, víz, gyógyszer és üzemanyag ellopását a saját népétől, és igen, újrakezdje a fegyverkezést.

Bár a politikai spektrum két ellentétes oldalán foglalnak helyet, a korábbi közlekedési miniszter szavai egybevágnak Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök meggyőződésével.

A kormányfő többször leszögezte, hogy szó sem lehet tűzszünetről, amíg a palesztin terrorszervezet szabadon nem engedi az általa fogva tartott több mint kétszáz túszt, mert az a „Hamásznak való megadás” lenne.

Győznünk kell, hogy megvédjük Izraelt. Győznünk kell, hogy megvédjük a Közel-Keletet. Győznünk kell a civilizált világ érdekében

− szögezte le Benjamin Netanjahu a Fox News amerikai televíziós hálózatnak adott hétfői interjújában.

Borítókép: A palesztinok mellett tüntetnek Brüsszelben 2023. november 11-én (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.