Lujza 2024. március 2.
logo

A háború kitörése óta harmadszor utazik a Közel-Keletre az amerikai külügyminiszter

Magyar Nemzet
2023.11.28. 21:04 2023.11.28. 21:09
A háború kitörése óta harmadszor utazik a Közel-Keletre az amerikai külügyminiszter

Antony Blinken amerikai külügyminiszter az Irael–Hamász háború kitörését követő harmadik látogatását teszi a héten a Közel-Keleten – közölte egy amerikai tisztségviselő. Blinken ezen a héten Dubajba utazik, hogy képviselje az Egyesült Államokat a COP28 klímacsúcson, amelyet Joe Biden elnök kihagy.

Egy magas rangú amerikai tisztviselő elmondta, hogy a vezető amerikai diplomata Tel-Avivban találkozik Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, Ramalláhban pedig Mahmúd Abbász palesztin elnökkel.

Közel-keleti találkozóin a miniszter hangsúlyozni fogja, hogy fenn kell tartani a Gázába irányuló humanitárius segélyek áramlását, biztosítani kell az összes túsz szabadon bocsátását és javítani kell a gázai civilek védelmét

– mondta az informátor.

Blinken megvitatja a régió partnereivel a Gáza jövőjére vonatkozó lehetőségeket, és a független palesztin állam létrehozásának szükségességéről is beszél − mondta a tisztviselő.

A mostani út alkalmával felmerült egy lehetséges találkozó Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, de az orosz külügyminiszter-helyettes cáfolta ezen értesüléseket.

Borítókép: Az izraeli kormány sajtóhivatala által közreadott képen Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök (jobbra) fogadja Antony Blinken amerikai külügyminisztert Tel-Avivban 2023. november 3-án. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, az izraeli haderő pedig azóta támadja a Hamász katonai létesítményeit a palesztinok lakta övezetben. Izraelben több mint 1400 ember életét vesztette, az izraeli válaszcsapások több mint 8800 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben (Fotó: MTI/EPA/Izraeli kormány sajtóhivatala/Amos Ben Gershom)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.