Az albán maffia láthatja el a migránsokat fegyverekkel

A szerb belügyminiszter szerint szervezett bűnözés zajlik a szerb–magyar határon.

Forrás: MTI2023. 11. 16. 18:23
null
Észak-Szerbia, 2023. november 3. A szerb belügyminisztérium által közreadott képen szerb csendõrök illegális bevándorlókat keresnek a magyar határ térségében húzódó erdõben 2023. november 2-án. A szerb rendõrség november 3-án bejelentette, hogy embercsempészet gyanújával õrizetbe vették egy szervezett bûnözõi csoport hét tagját Szabadkán és Belgrádban. A gyanú szerint április és július között több tucat illegális bevándorlónak segítettek átjutni a szerb-magyar határon. MTI/AP/Szerb belügyminisztérium Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A migránsoktól a szerb–magyar határon elkobzott fegyverek Koszovó területéről, az albán maffiától származnak – jelentette ki Bratiszlav Gasics szerb belügyminiszter csütörtökön Belgrádban. Mint mondta: azok a szervezett bűnbandák, amelyek a migránsok csempészetében segítenek Szerbia északi részén, az albán maffiától kapnak segítséget.

Ők nem migránsok, ezek szervezett bűnbandák, akik ellen harcolunk

– húzta alá, majd rámutatott: a koszovói albán maffia fegyverekkel és minden más módon támogatja ezeket a szervezett csoportokat.

Október végén több száz szerb rendőr vonult ki a szerb–magyar határra, illetve a közeli településekre egy halálos áldozatokat is követelő, migránsok közötti fegyveres leszámolást követően. Két hét alatt a rendőrség munkatársai 4931 migránst fogtak el Szabadka, Zombor, Nagykikinda, valamint a délkelet-szerbiai Pirot területén, emellett kilenc gépkarabélyt, öt pisztolyt, több mint 1600 darab lőszert, több száz útlevelet, és kisebb mennyiségű kábítószert találtak. Az akció során nyolc személyt embercsempészet miatt tartóztattak le, további 190-et pedig különböző bűncselekmények miatt vettek őrizetbe.

A migrációs válság tetőpontján, 2015-ben körülbelül egymillió illegális bevándorló haladt át az úgynevezett nyugat-balkáni útvonalon, amelynek Szerbia is része. Hivatalos adatok szerint az illegális bevándorlás legnépszerűbb útvonala még mindig a nyugat-balkáni szárazföldi út.

Mivel a szerb hatóságok nem toloncolják ki azokat, akiket elfognak, csupán az ország északi határától a déli határig szállítják őket vissza, a migránsok sok esetben újra útra kelnek, és néhány nappal később elérik a magyar határt, ahol ismét megkísérlik a bejutást az Európai Unióba.

Borítókép: Szerb csendőrök illegális bevándorlókat keresnek a magyar határ térségében húzódó erdőben 2023. november 2-án (Fotó: MTI/AP/szerb belügyminisztérium)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.