BRICS vagy EU? – erről is döntenek a szomszédban + videó

Egyre több szerbiai politikai párt unta meg a brüsszeli várakozást, s inkább a BRICS felé fordulnának.

2023. 11. 15. 11:18
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb szerb politikai párt tűzte zászlajára, hogy az ország hagyjon fel az uniós csatlakozással, s inkább a BRICS-hez közelítsen. 

Korábban a radikálisok kampányoltak ezzel, most pedig a Zavetnici, azaz a Fogadalomtevők jobboldali párt vezetője jelentette be, hogy itt az ideje, hogy Szerbia kilépjen Brüsszel elszigeteltségéből. Mint a párt vezetője fogalmazott a honlapukon

az Európai Uniónak van alternatívája, s ez a BRICS.

Milica Djurdjevics Sztamenkovszki, a politikai szervezet elnöke a médiának adott nyilatkozatában kijelentette, hogy a BRICS a világ vezető gazdaságait egyesíti, és a világ összes erőforrásának több mint ötven százalékát ellenőrzi, nem számítva azokat az országokat, amelyek egyelőre kivárnak.

Szerbia több mint húsz éve az európai integráció csapdájában van, ennek következménye a szuverenitás elvesztése és a hazai gazdaság szétesése, ideje kilépni a brüsszeli elszigeteltségből.

Sztamenkovszki hozzáfűzte: a BRICS-tagországok barátsággal viszonyulnak Szerbiához. 

Ezzel szemben az Európai Unió politikája a zsaroláson alapul.

A jobboldali pártvezető hangsúlyozta: A BRICS-tagok nem ismerik el Koszovó függetlenségét, s minden közvélemény-kutatás szerint a szerb állampolgárok jobban bíznak a BRICS-ben, mint az EU-ban, éppen ezért a koalíciójuk azt fogja kérni, hogy Szerbia a BRICS csoportosulás részévé váljon, mert ott az ajtó nyitva áll előttük – mondta.

Szerbiában december 17-én tartanak parlamenti választásokat.

Borítókép: Milica Djurdjevics Sztamenkovszki, a Fogadalomtevők párt elnöke (Forrás: Facebook/Zavetnici)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.