BRICS vagy az EU? Szerbia válaszút előtt!

A balkáni ország egyelőre nem tér le az európai útjáról – nyilatkozta a lapunknak a szakértő.

2023. 11. 08. 13:12
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerbia hagyjon fel az európai uniós integrációval, s inkább legyen a BRICS tagja. Ezzel a balkáni ország a tömörülés első európai állama lenne. Ezzel (is) kampányol a közelgő köztársasági parlamenti választások előtt a Szerb Radikális Párt. 

Mint arról a Magyar Nemzet már korábban beszámolt, a radikálisok szorgalmazzák, hogy Szerbia tegyen egy fontos lépést, amely a jövő felé vezet:

Szerbiának le kell állítani az európai integráció katasztrofális folyamatát, és az országnak egy napon az első európai BRICS-országgá kell válnia.

Lapunk a témával kapcsolatban megkereste Palusek Eriket, az NKE Nemzetközi Főigazgatói Iroda főtanácsadóját. A szakértő szerint a balkáni ország több együttműködést alakít ki a BRICS-országokkal, de nem tér le az uniós útjáról.

Reális, hogy az EU helyett Szerbia a BRICS-et válassza?

Nem, jelenleg nem tűnik reálisnak, hogy Szerbia letér az európai integráció útjáról és a BRICS-országokhoz csatlakozik.

Azt nem lehet megjósolni, hogy hosszabb távon milyen lesz a politika álláspontja és a közvélemény hangulata az EU-csatlakozással vagy a BRICS-országokhoz történő csatlakozással kapcsolatban.

Annak ellenére, hogy a BRICS-országok között megtalálható a szerbek szimpátiáját hagyományosan élvező Oroszország és Kína is, amellyel a napokban is több fontos gazdasági jellegű megállapodást kötött Szerbia, több vezető szerb politikus is azt nyilatkozta, hogy a BRICS-hez történő csatlakozás ötlete ostobaság, és bár együtt kívánnak működni a BRICS-országokkal, a hozzájuk történő formális csatlakozásra nincs esély, Szerbia továbbra is az Európai Unió tagja kíván lenni a jövőben.

A radikálisok kampányolnak a BRICS-csatlakozással, van még más párt is, amely ezt támogatja?

A nemrég megkezdődött választási kampányban valóban a Szerb Radikális Párt hozta fel a BRICS-hez történő csatlakozás fontosságát mint nemzeti érdeket, korábban a nyár folyamán azonban már tőlük függetlenül, őket megelőzően is megjelentek ilyen ötletek. Emlékeim szerint akkor a hatalmi koalíció részét képező Szocialista Mozgalom két tagja vetette fel a BRICS-hez történő csatlakozás ötletét, pontosabban egy erről szóló rezolúció javaslatát terjesztették a szerb parlament elé. Nem szerb belügy, de mindenképpen szerb ügy, hogy Milorad Dodik, a Szerb Köztársaság elnöke szintén szorgalmazta Bosznia-Hercegovina BRICS-hez történő csatlakozását, pontosabban annak ötletét, ami tőle származott.

A szerb államvezetés az uniós utat támogatja, lehet ebben változás a választások után?

Alekszandar Vucsics szerb elnök kijelentette, hogy amíg ő vezeti az országot, addig az az Európai Unióhoz történő csatlakozás felé vezető úton fog haladni, ugyanakkor hozzátette, hogy magára a csatlakozásra mindeddig azért nem került sor, mert az EU nem akarja a bővítést. 

Azt is elmondta, hogy megtörténhet, hogy a jövőben (visszavonulása után) a BRICS-hez történő csatlakozás lesz majd a prioritás, esetleg éppen azért, mert a szerbek ráunnak arra, hogy az EU megvárakoztatja őket.

Ivica Dacsics külügyminiszter is hasonlóképpen nyilatkozott, szerinte a BRICS-hez történő csatlakozás ötlete butaság, mert Szerbia az EU-ba tart, de természetesen a BRICS-országokkal is együtt kívánnak működni. Mivel az előzetes felmérések azt mutatják, hogy a szerb politikai színtéren a december 17-én esedékes választások után sem várható jelentős átrendeződés, azaz továbbra is a jelenleg is kormányzó pártok fogják alkotni a hatalmi koalíciót, az EU-hoz történő csatlakozás ügye továbbra is fontos lesz a szerb vezetés számára. Rövid és középtávon ezért ebben valószínűleg nem lesz változás, ugyanakkor nem szabad elfelejtenünk azt, hogy az EU a csatlakozás feltételeként Koszovó függetlenségének elismerését szabja meg, amire Szerbia nem hajlandó és az egyébként is hosszú várakoztatás miatt a lakosság EU-ba vetett bizalma mélyponton van, aminek megfelelően a csatlakozást támogatók tábora is folyamatosan apad. Amennyiben ezeket a vitás és bizalmatlansági kérdéseket sokáig nem sikerül megoldani, az a jövőben akár azt is eredményezheti, hogy a kiábrándult Szerbia hátat fordít az Európai Uniónak és más szövetégesek után néz…

Brüsszel tehát már jó ideje várakoztatja a szerbeket, alacsony az uniós integráció támogatottsága is. Ez is közrejátszik abban, hogy a BRICS felé fordulhat Belgrád?

A szerb lakosságnak egyre kisebb hányada támogatja az ország EU-s tagságát, belefáradtak a várakozásba, ahogyan a Koszovó körüli vitás kérdések megoldását sem úgy képzelik el, hogy független országként ismerik el a szerb álláspont szerinti déli tartományt. A szerb vezetés egyelőre kitart az európai integráció mellett. Amennyiben hosszabb távon sem jön össze a szerb csatlakozás, elképzelhető, hogy Belgrád sem fogja már erőltetni a dolgot és más szövetségek tagjává kíván majd válni, de ez természetesen sok mindentől függ, többek között attól is, hogy a jövőben milyen geopolitikai és gazdasági mozgolódások, események történnek majd a régióban és a világban. A pontos választ azonban csak az idő múlásával fogjuk megkapni, megjósolni lehetetlen.

Szerbiában a lakosság jelentős része oroszpárti. Ez is hozzájárulhat a BRICS-csatlakozás gondolatához?

Mindenképpen táplálhatja. A Szerb Radikális Párt is nagyon jól tudja ezt, ezért is vetették be kampánytémaként a BRICS-csatlakozás ötletét. A szerbek valóban hagyományosan szimpatizálnak Oroszországgal, ahogyan azt sem szabad elfelejteni, hogy Kínával is egyre szorosabbra fűzi viszonyait az ország. Az elmúlt hetekben számos gazdasági megállapodás köttetett a két ország között, a miniszterelnök asszony néhány napja látogatott Kínába, és bejelentették, hogy jövőre a kínai elnök fog majd Szerbiába érkezni hivatalos látogatásra.

Borítókép: Alekszandar Vucsics szerb államfő és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke találkozott Belgrádban (Fotó: Szerbia elnökének hivatalos oldala, Dimitrije Goll)



 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.