Az egyiptomi elnök egy demilitarizált palesztin állam megalapítását javasolja

A biztonságot valamilyen nemzetközi erő, akár a NATO, akár az ENSZ vagy arab országok vagy az Egyesült Államok garantálná.

Forrás: MTI2023. 11. 24. 17:53
SÁNCHEZ, Pedro; CROO, Alexander De; SZÍSZI, Abdel-Fattáh esz-
Kairó, 2023. november 24. Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök (k) Pedro Sánchez spanyol (b) és Alexander De Croo belga miniszterelnököt fogadja Kairóban 2023. november 24-én, Izrael és a Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveres konfliktusának idején. MTI/EPA Fotó: Háled el-Fiki
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyiptomi elnök egy olyan palesztin állam megalapítását javasolta pénteken, amelynek nem volna fegyveres ereje, de a területén ideiglenesen állomásozna egy nemzetközi biztonsági erő, hogy ezáltal mind a palesztinok, mind Izrael elfogadható biztonsági garanciát kapjon. 

Abdel Fattáh esz-Szíszi Kairóban a Pedro Sánchez spanyol miniszterelnökkel és Alexander De Croo belga államfővel közös sajtótájékoztatón kijelentette: egyetértünk abban, hogy ez a palesztin állam fegyvertelen legyen, és biztonságát garantálja valamilyen nemzetközi erő, akár a NATO, akár az ENSZ vagy arab országok vagy az Egyesült Államok irányításával mindaddig, amíg mind Izrael, mind a palesztin állam biztonságban nem érzi magát.

Esz-Szíszi emlékeztetett arra, hogy mind a mai napig nem jött létre a palesztin állam az 1967-es határokkal és Kelet-Jeruzsálemmel mint fővárossal. A szaúdi, az egyiptomi és a jordániai külügyminiszter szerdai londoni sajtótájékoztatójukon elutasította azokat a javaslatokat, amelyek szerint a Hamász elleni izraeli hadjárat befejeztével arab erőkre hárulna a biztonsági feladatok elvégzése a Gázai övezetben.

Ajman Safadi, Jordánia külügyminisztere londoni látogatásán kijelentette: arab erők nem fognak belépni az izraeli hadsereg által kietlen területté változtatott Gázai övezetbe.

Milyen körülmények között akarna közülünk bárki odamenni, magára vállalni az ellenség szerepét, és rendet tenni az Izrael okozta zűrzavarban?

– tette fel a kérdést.

Borítókép: Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök (k) Pedro Sánchez spanyol (b) és Alexander De Croo belga miniszterelnököt fogadja Kairóban 2023. november 24-én, Izrael és a Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveres konfliktusának idején (Fotó: MTI/EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.