Az ukránok megtagadták az oroszok békeajánlatát 2022-ben

Az ukránok nem bíztak az oroszokban, de ebben nagyon sokat segített nekik Boris Johnson is.

Forrás: Meduza2023. 11. 25. 12:53
null
Odessza, 2023. november 6. Az odesszai városi közigazgatás által közreadott képen üszkös romokat oltanak tûzoltók 2023. november 6-án, miután orosz rakétatámadás érte a dél-ukrajnai kikötõvárost. MTI/AP/Odesszai városi közigazgatás Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Verhovna Rada frakcióvezetője, David Arakhamia, aki az ukrán delegációt vezette az Oroszországgal folytatott tárgyalásokon, elmondta, hogy 2022 tavaszán az orosz delegáció a háború befejezését javasolta, akkor, ha Ukrajna megtagadja a NATO-csatlakozást.

„Szinte a végsőkig abban reménykedtek, hogy aláírunk egy ilyen megállapodást, amiben vállaljuk a semlegességet. Ez lett volna a legnagyobb üzlet számukra. 

Készek voltak befejezni a háborút, ha elfogadjuk − mint egykor Finnország – a semlegességet, és kötelezettséget vállalunk arra, hogy nem csatlakozunk a NATO-hoz.

Valójában ez volt a kulcs” – mondta Arakhamia.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy az ukrán képviselők miért nem fogadták el ezt a javaslatot, 

Arakhamia azt mondta, hogy ehhez módosítani kell az alkotmányt, amely kimondja, hogy Ukrajna a NATO tagja lesz. Ráadásul a politikus szerint az ukrán hatóságok nem bíztak az oroszokban.

„Nem bíztak az oroszokban, hogy ezt meg fogják tenni. Ezt csak biztonsági garanciák mellett lehetne megtenni. Ezért csak akkor tudtuk volna megtenni, ha száz százalékig biztosak vagyunk abban, hogy ilyen többé nem fordul elő. De nincs ilyen bizalom. Sőt, 

amikor visszatértünk Isztambulból, Boris Johnson Kijevbe jött, és azt mondta, hogy egyáltalán ne írjunk alá semmit – és csak harcoljunk tovább

– magyarázta.

Borítókép: Az odesszai városi közigazgatás által közreadott képen üszkös romokat oltanak tűzoltók 2023. november 6-án, miután orosz rakétatámadás érte a dél-ukrajnai kikötővárost (Fotó: MTI/AP/Odesszai városi közigazgatás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.