Azerbajdzsán nem kíván béketárgyalásokat folytatni Washingtonban Örményországgal

Azerbajdzsán elutasította részvételét a szomszédos Örményországgal való kapcsolatai rendezéséről szóló, az Egyesült Államokban tervezett megbeszéléseken.

Forrás: MTI2023. 11. 17. 6:12
null
Lacin, 2023. szeptember 26. Hegyi-karabahi örmény menekültek teherautókon érkeznek az Örményországot Hegyi-Karabahhal összekötő Lacini-folyosó ellenőrzőpontjához 2023. szeptember 26-án. Legkevesebb ötezer ember kelt át az örmény határon azt követően, hogy Azerbajdzsán szeptember 19-én „terrorelhárító” műveletet indított a főként örmények lakta, Azerbajdzsánhoz tartozó szakadár dél-kaukázusi Hegyi-Karabahban. A Lacini-folyosó Örményország és Hegyi-Karabah között az egyetlen közvetlen szárazföldi összeköttetés. Hegyi-Karabah szakadár régió négy évtizede területi vita tárgya Azerbajdzsán és Örményország között, amely két háborúhoz is vezetett. MTI/EPA/Roman Iszmajilov Fotó: Roman Iszmajilov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem lehetséges megtartani az azeri és az örmény külügyminiszterek szintjén tervezett találkozót 2023. november 20-án Washingtonban

− közölte csütörtökön a bakui külügyminisztérium. A tárca arra hivatkozott, hogy az amerikai vezetés elfogult a bakui kormánnyal szemben, ezért elveszítheti közvetítői szerepét.

A minisztérium közlése James O’Brien, az amerikai külügyminisztérium európai régióért felelős részlege vezetőjének meghallgatását követte az amerikai kongresszus alsóházának külügyi bizottságában. O’Brien úgy fogalmazott, hogy a szeptember 19-i eseményeket követően semmi sem lesz rendben, míg nem látunk előrelépést a béke felé.

Baku szeptember 19-én villámháborút indított, és 24 óra alatt megadásra kényszerítette a hegyi-karabahi szakadárokat, majd átvette az ellenőrzést a terület felett, ahonnan szinte a teljes örmény lakosság − a hivatalosan regisztrált százhúszezer emberből több mint százezer − Örményországba menekült.

Ilham Aliyev azeri elnök és Nikol Pasinján örmény miniszterelnök az Európai Unió közvetítésével már több tárgyalási fordulót tartott. A két politikus szerint már az elkövetkezendő hónapokban aláírhatnak egy békemegállapodást.

 

Borítókép: Hegyi-karabahi örmény menekültek teherautókon érkeznek az Örményországot Hegyi-Karabahhal összekötő Lacini-folyosó ellenőrzőpontjához 2023. szeptember 26-án (Fotó: MTI/EPA/Roman Iszmajilov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.