Brüsszelben több mint húszezren vettek részt egy Izrael-ellenes tüntetésen + videók

Azonnali tűzszünetért tüntettek a felvonulók, számos nem kormányzati szervezet támogatta a tüntetést.

Forrás: MTI2023. 11. 11. 20:34
null
Brüsszel, 2023. november 11. A palesztinok mellett tüntetnek Brüsszelben 2023. november 11-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint legalább 240 embert elraboltak, és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint az övezet ellen elindított izraeli hadműveletek halálos áldozatainak száma már meghaladta a tízezret. MTI/EPA/Olivier Matthys Fotó: Olivier Matthys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint húszezer ember vett részt Brüsszelben az Európai menetelés Palesztináért elnevezésű rendezvényen szombaton, hogy felhívják a figyelmet a nemzetközi jog tiszteletben tartására és elítélje az Európai Unió tétlenségét, továbbá azonnali tűzszünetre szólítson fel Gázában.

A felvonulás a kora délutáni órákban indult Brüsszel északi pályaudvaráról. A tüntetésen a belga civil társadalom számos szereplője részt vett, felszólítva az Európai Uniót és tagállamait, hogy tegyenek meg mindent az izraeli–palesztin konfliktus azonnali tűzszünetének elérése érdekében.

A menetet számos nem kormányzati szervezet támogatta, köztük a Belga–Palesztin Egyesület, a Belgiumi Progresszív Zsidók Egyesülete, a Keresztény Munkásmozgalom, a Női Élet feminista szervezet, valamint a Keresztény Szakszervezetek Szövetsége. Az eseményt megelőző sajtóközleményben a szervezők kifejtették, hogy 

sürgősen biztosítani kell a nemzetközi jog tiszteletben tartását, és azonnali tűzszünetet kell elérni az emberi életek megmentése érdekében.

A résztvevők a városközponton keresztül a déli pályaudvarra vonultak, ahol szónoklatok hangzottak el. A tüntetés egyik prominens résztvevője volt Omar Barghouti, a Bojkott, Tőkekivonás, Szankciók elnevezésű Izrael-ellenes mozgalom társalapítója.

Péntek este New Yorkban is tüntetéseket tartottak, ám hamar zavargásba, rongálásba fulladt a demonstráció.

Borítókép: A palesztinok mellett tüntetnek Brüsszelben 2023. november 11-én (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.