Első alkalommal hagyhatták el sebesült palesztinok a Gázai övezetet + videó

Megnyitották a rafahi határátkelőhelyet Egyiptom irányába.

Forrás: MTI2023. 11. 01. 17:15
null
Rafah, 2023. október 24. A Gázai övezetben lakó palesztinoknak szánt segélyszállítmány a rafahi határátkelõ egyiptomi oldalán 2023. október 24-én, az Izrael és a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveres konfliktusának idején. MTI/EPA Fotó: Háled el-Fiki
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gázai övezeti háború kitörése óta első alkalommal kelhettek át sebesült palesztinok Egyiptomba szerdán, hogy a helyi kórházakban ellátást kaphassanak. Az egyiptomi al-Kahera televízió beszámolója szerint az első mentőautók már elhagyták a rafahi határátkelőt al-Arís felé. Az egyiptomi Vörös Félhold megerősítette három palesztin páciens – két férfi és egy fiú – megérkezését a Sínai-félsziget északi részén található városba.

A sebesültek kimenekítéséről szóló megállapodás katari közvetítéssel jött létre, miközben Izrael folytatta terrorellenes offenzíváját a Gázai övezet északi részében a radikális iszlamista Hamász ellen. Az egyezség szerint nemcsak sebesült civilek, hanem a három hete ott rekedt külföldi állampolgárok is elhagyhatják az izraeli erők által ostromlott palesztin övezetet. Határvédelmi források szerint a sebesülteket biztonsági ellenőrzésnek vetik alá a határ egyiptomi oldalán.

Borítókép: A Gázai övezetben lakó palesztinoknak szánt segélyszállítmány a rafahi határátkelő egyiptomi oldalán 2023. október 24-én (Fotó: MTI/EPA)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.