Fellázadtak az ír falusiak a migráció miatt

Az ír közösségek a saját kezükbe vették a sorsukat, a kormány ugyanis az engedélyük nélkül telepítene be közéjük több száz migránst.

2023. 11. 29. 6:11
null
Dublin, 2023. november 24. Rohamrendõrök sorfallal zárják el az utat tüntetõk elõl Dublin belvárosában, ahol zavargások törtek ki egy késelés miatt 2023. november 23-án. Órákkal korábban egy férfi öt embert, köztük három gyermeket megsebesített, az egyiküket súlyosan. A rendõrség õrizetbe vette a feltételezett elkövetõt. MTI/EPA/Mostafa Darwish Fotó: Mostafa Darwish
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az írországi falvak lakói barikádokat és közúti ellenőrzőpontokok állítottak fel a településeik körül. A dühös helyiek azért vették saját kezükbe a sorsukat, mert a kormány – a heves tiltakozások ellenére – migránsokat akar a településekre költöztetni, de legalábbis huzamosabb ideig elszállásolni. A Leitrim megyei Dromahair lakói drasztikus intézkedésről döntöttek, és kordont vontak a falu köré, miután az integrációs minisztérium a közösségi vezetők előzetes beleegyezése nélkül több tucatnyi külföldit telepítene oda, akiket busszal szállítanának a faluba.

Az Irish Examiner ír lap szerint három ellenőrzőpontot állítottak fel a falu körüli utakon, és az útakadályokat személyzettel látták el, akik minden autót és buszt ellenőriztek a belépés előtt. Rosslare kikötőjében és az ország több pontján hasonló esetekről számoltak be.

Úgy tűnik, az akció sikeres volt, az illetékes minisztérium ugyanis egyelőre elhalasztotta a migránsok tömeges szétosztását a vidéki települések között, a tervről azonban korántsem mondott le az ír kormány.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, egy hete Dublinban egy bevándorló családból származó férfi öt embert, köztük gyerekeket késelt meg. Az algériai férfi egy iskola mellett támadta meg az áldozatait. Néhány órával később tömegek tüntettek a bevándorlás ellen, a rendőrökkel való összecsapásokban autókat gyújtogattak, üzleteket dúltak fel.

 

Borítókép: Rohamrendőrök sorfallal zárják el az utat tüntetők elől Dublin belvárosában, ahol zavargások törtek ki egy késelés miatt 2023. november 23-án (Fotó: MTI/EPA/Mostafa Darwish)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.