Gyermekmentes zónákat alakít ki egy légitársaság a járatain

A tervek szerint a gyermekmentes zónákban kizárólag 16 éven felüliek ülhetnek majd.

2023. 11. 04. 21:58
A Corendon Airlines török légitársasági gépei (Fotó: Wikipédia) Fotó: TUGRAL Forrás: Wikipédia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A török tulajdonban lévő Corendon az első európai légitársaság, amely a gyermekmentes szolgáltatást kínálja, követve néhány nemzetközi légitársaság, például az AirAsia példáját. A vállalat nemrég jelentette be, hogy novembertől gyermekmentes zónákat vezet be az Amszterdam és a karibi Curacao sziget közötti járatokon. A kizárólag felnőtteknek tervezett zóna a 16 éven felüli utasok számára lesz elérhető. A gyermekmentes zóna a repülőgép elején lesz, és 93 ülőhelyet tartanak fenn a 16 éven felüli utasoknak. A zónát falak és függönyök választják el a repülőgép többi részétől. A kizárólag felnőtteknek fenntartott területen való helyfoglalásért az utasoknak 45 euró felárat kell fizetniük egy útra.

A Corendon alapítója, Atilay Uslu elmondta, hogy a gyermekmentes zóna célja, hogy a repülés az extra nyugalmat kereső utasok számára is megfelelő legyen. Uslu szerint ez azt is jelenti, hogy a gyerekekkel utazó szülők kevésbé aggódhatnak a többi utas zavarása miatt.

Élvezhetik az utazást anélkül, hogy aggódnának, ha a gyerekeik egy kis zajt csapnak

– mondta a légitársaság alapítója.

A közösségi médiában heves viták alakultak ki a gyermekmentes zónákkal kapcsolatban. 

Miután 10 órán keresztül egy rosszul viselkedő gyerek mellett ültem, miközben a szülők olvasgattak, azt gondolom, hogy ez egy mesés ötlet

– írta egy közösségimédia-felhasználó.

Nem mindenki támogatja azonban a lépést. Más kommentelők gusztustalannak és furcsának minősítették a légitársaság döntését.

Szóval úgy tűnik, a légitársaságok azt fontolgatják, hogy gyerekmentes zónákat alakítanak ki a repülőgépeken. Nem tudom eldönteni, hogy ez egy disztópikus váltás-e vagy sem, de általánosságban nagyon szomorú, hogy az emberek milyen kevés toleranciával viseltetnek a gyerekek és a csecsemők iránt

– írta egy felhasználó a Twitteren.

Nem a Corendon az első légitársaság amely gyermekmentes zónákat vezet be. Az AirAsia X A330-as hosszú távú járatain van egy úgynevezett csendes zóna, amelyet 12 éves és annál idősebb utasoknak tartanak fenn.

A Scoot, a szingapúri fapados légitársaság ScootinSilence kabinokat kínál 787-es járatain. Ezekben szintén csak  12 év felettiek utazhatnak.

 Úgy tűnik, az utazók lelkesednek az ötletért. A Newsweek megbízásából a Redfield and Wilton Strategies által készített felmérésben 1500 amerikai felnőttet kérdeztek meg arról, hogy szeretnének-e gyerekmentes területeket a tömegközlekedési eszközökön. A válaszadóknak pedig csaknem 60 százaléka egyetértett azzal, hogy a repülőgépeken és vonatokon a csak felnőtteknek fenntartott zóna pozitív dolog lenne, míg 27 százalékuk elutasította a gyermekmentes utazás lehetőségét.

Borítókép: A Corendon Airlines török légitársasági gépei (Forrás: Wikipédia)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.