Ankara hazarendelte tel-avivi nagykövetét

Bírálta a török elnök lépését Izrael, mondván a Hamász oldalára áll.

2023. 11. 04. 20:18
ERDOGAN, Recep Tayyip; KEMAL ATATÜRK
Ankara, 2023. október 29. Recep Tayyip Erdogan török elnök beszél a török köztársaság kikiáltásának 100. évfordulója alkalmából Musztafa Kemal Atatürknek, a modern Törökországot megalapító államférfinak mauzóleumában 2023. október 29-én. MTI/EPA/Necati Savas Fotó: Necati Savas
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Törökország szombaton bejelentette, hazahívja tel-avivi nagykövetét, Sakir Torunlart, hogy személyesen konzultáljanak vele Ankarában Izrael Gázai övezet elleni támadásairól – közölte az al-Dzsazíra pánarab hírportál. A török külügyminisztérium indoklásában közölte, a Gázai övezetet humanitárius tragédia fenyegeti, melyet Izrael támadásai okoznak. Közleményében a tárca kiemelte, a közel-keleti ország elutasította, hogy tűzszünetet kössön a Hamász palesztin terrorszervezettel. Ankara továbbá arra is hivatkozott, hogy Izrael nem engedte be a humanitárius segélyeket Gázába.

Az ügyre Izrael részéről Lior Hajat, a külügyminisztérium szóvivője reagált az ügyre, bírálva a török elnök lépését.

„A török kormány döntése, hogy visszahívja nagykövetét, miközben Izrael egy önvédelmi háború közepén van – melyet még az ISIS-nél is rosszabb terrorszervezet kényszerített rá –, egy újabb lépés a török elnök részéről, a Hamász oldalára állva” – fogalmazott közleményében a szóvivő. Hozzátette: a Hamász terroristái több mint 1400 embert öltek meg, 240-et pedig magukkal hurcoltak Gázába, köztük csecsemőket, gyermekeket, nőket és időseket.

Pénteken Recep Tayyip Erdogan török elnök bejelentette megszakítja a kapcsolatot Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel. Hozzátette ugyanakkor, mindez nem azt jelenti, hogy Törökország megszakítja kapcsolatait Izraellel, és a török hírszerzés továbbra is kapcsolatban áll az izraeli és a palesztin hatóságokkal. A török elnök arról is beszélt, ha a háború véget ér, Törökország békés régióként akarja látni Gázát, egy független palesztin állam részeként.

Borítókép: Recep Tayyip Erdogan török elnök (Fotó: MTI/EPA/Necati Savas)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.