Győzött a józan ész – felmentették a hite miatt meghurcolt finn politikust

A volt finn belügyminisztert kisebbség elleni gyűlöletkeltéssel, uszítással vádolták meg.

2023. 11. 14. 18:53
null
FINLAND-POLITICS-RELIGION-HOMOSEXUALITY-TRIAL Fotó: ANTTI AIMO-KOIVISTO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A finn fellebbviteli bíróság, felmentette Paivi Rasanen finn képviselőt az ellene felhozott vádak alól. A volt finn belügyminisztert kisebbség elleni gyűlöletkeltéssel, uszítással vádolták meg, miután egy kötetben és egy Twitter-bejegyzésben is Pál apostol szavait idézve állt ki az ellenkező neműek házasodásának kizárólagossága mellett – számolt be a Hetek hetilap. 

Paivi Rasanent a kijelentései miatt éveken keresztül üldözték a bíróságon. A kerületi bíróság felmentő ítélete után az állami ügyész fellebbezett a döntés ellen, a finn fellebbviteli bíróság hivatott ismételten döntést hozni a keresztény világ által történelminek mondott perben. Az ügyész egyébként pénzbüntetést javasolt a képviselő ellen.

Az úgyszintén felmentő ítéletet követően a finn képviselő asszony sajtótájékoztatón köszönte meg mindazoknak, akik támogatták ebben az időszakban, de saját bevallása szerint elsősorban Istennek hálás, amiért a bíróság ilyen döntést hozott. 

Hozzátette, erre az ítéletre számított, mert fel sem merült benne, hogy bármilyen törvénybe ütközőt tett volna az írásaival és kijelentéseivel. Hangsúlyozta, alapvető joga mindenkinek egy demokratikus államban, hogy kifejezze a véleményét és ezt a jogot a bíróságnak védelmeznie kell. 

Paivi elmondta, hogy amikor 1995-ben képviselőnek választották, sok kihívásra számított, de arra nem, hogy egy bibliai idézet és keresztény világnézete miatt perbe fogják majd. Emlékeztetett rá, hogy mindezt a kálváriát elkerülhette volna, ha visszavonja az állításait, csak a rendőrségi meghallgatás során háromszor is megkérdezték tőle, hogy hajlandó-e törölni az oldaláról a vonatkozó posztot. Ezt a képviselőnő azonban nem volt hajlandó megtenni. 

Borítókép: Paivi Rasanen (Fotó: Anti Aimo-Koivisto)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.