Háborog a Politico Orbán Viktor szövetségesének kormányalakítása miatt

Egészen cifra kijelentésekkel tűzdelte tele cikkét a brüsszeli hírportál szerzője.

Forrás: Mandiner, Politico2023. 11. 28. 8:49
ORBÁN Viktor; MORAWIECKI, Mateusz
Budapest, 2021. november 4. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (j) és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kezet fog a V4-Dél-Korea-csúcstalálkozó előtti V4-es egyeztetésen Budapesten, a Várkert Bazárban 2021. november 4-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem örül a Politico annak, hogy Mateusz Morawieckinek adott „kormányalakítási-bizalmat” Andrzej Duda lengyel elnök – szúrta ki a Mandiner hetilap. A brüsszeli hírportál cikkének szerzője ugyanis azt írta,

Lengyelország zombikormánya létezésbe csoszog.

Ráadásul még az új Morawiecki-kabinet élettartamát is megjósolták: egy házilégyhez hasonlították. A Mandiner hozzátette, a hasonlat a volt miniszterelnöktől származik. A brüsszeli lap felidézte: Andrzej Duda lengyel elnök hétfőn feleskette az új lengyel kormányt, amelynek élén Mateusz Morawiecki áll.

[Morawieckiék] hivatali ideje valószínűleg csak legfeljebb 14 nap lesz. Ennek oka, hogy Morawiecki és pártja, a Jog és Igazságosság (PiS) elvesztette az október 15-i parlamenti választásokat az ellenzéki pártok koalíciójával szemben

– áll a cikkben, noha a lengyel választáson éppen a jobboldali párt kapta a legtöbb szavazatot.

„Most Morawieckinek két hete van arra, hogy bemutassa programját a parlamentnek, és megpróbálja megszerezni a bizalmi szavazást. Ha – ami szinte biztosra vehető – ez nem sikerül, akkor a parlament megválasztja a miniszterelnök-jelöltet, ami lehetővé teszi Tusk számára, hogy visszatérjen a 2014-ben elhagyott tisztségébe” – fogalmazott a brüsszeli lap.

Borítókép: Orbán Viktor kormányfő (j) és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kezet fog a V4–Dél-Korea-csúcstalálkozó előtti V4-es egyeztetésen Budapesten, a Várkert Bazárban 2021. november 4-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.