Adorján , Adrián 2024. március 5.
logo

Heteken belül zöld jelzést adhat Budapest is Svédország NATO-csatlakozására?

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.11.29. 11:19 2023.11.29. 14:36
Heteken belül zöld jelzést adhat Budapest is Svédország NATO-csatlakozására?

Hakan Fidan török külügyminiszter azt mondta svéd kollégájának, hogy Törökország várhatóan heteken belül ratifikálni fogja Svédország NATO-csatlakozását – erről Tobias Billström svéd külügyminiszter beszélt szerdán Brüsszelben a NATO-tagországok külügyminisztereinek tanácskozására érkezve. 

Billström hozzátette, hogy a kétoldalú egyeztetés során a török külügyminiszter nem jelezte a csatlakozás végleges jóváhagyásának pontos dátumát.

Svédország – Finnországgal együtt – tavaly májusban, Oroszország Ukrajna elleni agresszióját követően kérte felvételét a NATO-ba. Törökország a svéd csatlakozás jóváhagyásáért cserébe határozottabb fellépést kért Stockholmtól a terrorizmus elleni harc területén, elvárja például a Törökország által terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) Svédországban élő feltételezett tagjainak kiadását.

Válaszul Stockholm terrorizmusellenes törvényjavaslatot terjesztett elő, amely bünteti a terroristaszervezethez való csatlakozást, továbbá feloldotta a Törökországgal szembeni fegyverexportkorlátozásokat.

Billström arra is kitért, keddi egyeztetésük során Szijjártó Péter külügyminiszter megerősítette, hogy nem Magyarország lesz az utolsó, amely ratifikálja a svéd tagságot.

– Számomra ez azt jelenti, hogy a döntés most Ankara kezében van. Amint zöld jelzést kapunk Törökországtól, abban a pillanatban szabad utat kapunk Budapesttől is – fogalmazott a svéd külügyminiszter.

Borítókép: Antony Blinken amerikai (b) és Tobias Billström svéd külügyminiszter a NATO-tagországok külügyminisztereinek tanácskozásán Brüsszelben 2023. november 28-án (Fotó: MTI/AP/Virginia Mayo)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.