Ignorálták az izraeli női határőrök észrevételeit?

Október 7. előtt Gázában már a támadásokat gyakorolták a Hamász terroristái.

2023. 11. 21. 16:02
Israeli female soldiers from the mixed-gender Bardalas battalion take part in a training at a military camp near the northern Israeli city of Yoqne'am Illit on September 13, 2016. The Bardales battalion began operating in July 2015. (Photo by JACK GUEZ / AFP) Fotó: AFP/Jack GUEZ
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az izraeli határőrizeti erők túlnyomórészt női tagjai azzal vádolják a biztonsági főnököket, hogy elhanyagolták a Gázában kialakuló feszültséggel kapcsolatos fontos figyelmeztetéseket. A héberül tacpitanijot, azaz őrszemek néven ismert egységek azt állítják, hogy feletteseik figyelmen kívül hagyták a Gázán belüli szokatlan tevékenységre utaló bizonyítékokat. Jelentettek többek közt palesztin gerillákról, akik robbanóanyagokkal gyakorolnak és támadásokat próbálnak, emellett arra is felhívták a figyelmet, az október 7-i támadás előtt a Hamász palesztin terrorszervezet drónokat is használt. A többnyire nőkből álló figyelők általában egy 15–30 kilométeres földterületért felelősek.

Ezek a vádak fokozták Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kormányának vizsgálatát, amelyet már így is tűz alatt tartanak a Hamász október 7-i halálos támadásaihoz vezető kudarc miatt.

A katonanők azt állítják, hogy több hónapon át tartó figyelmeztetéseik ellenére a férfi felsőbb parancsnokok elutasították aggodalmaikat, és ragaszkodtak ahhoz, hogy a Hamásznak nem áll szándékában háborút indítani. A vádak, a szexizmus lehetséges következményei mellett, hozzájárulnak ahhoz a megítéléshez, hogy Izrael vezetése önelégült volt és alábecsülte a Hamász jelentette fenyegetést – írta cikkében a Politico brüsszeli hírportál.

Michael Milshtein, az izraeli védelmi hírszerző ügynökség munkatársa úgy fogalmazott, „az elbocsátások egy olyan narratívából eredhetnek, amely nem illeszkedett ahhoz a meggyőződéshez, hogy a Hamász intézményesült és pragmatikusabb erővé fejlődött”. Milshtein bírálta Netanjahut, amiért rosszul ítélte meg a Hamászt, és megengedte, hogy Katarból jelentős pénzügyi támogatás jusson Gázába, ami potenciálisan megerősíthette a frakció katonai szárnyát.

Izrael katonai és hírszerzési vezetői vállalták az általános felelősséget a hírszerzés kudarcáért, elismerve, hogy nem tudták megakadályozni az október 7-i támadást.

Netanjahu ugyanakkor arról beszélt, hogy most nem az október 7-i támadásra kell fókuszálni, hanem „a Hamásszal folyó konfliktus megnyerésére kell összpontosítani”. Miközben a nemzet a támadások utóhatásaival küzd, ezek a leleplezések még inkább aláhúzzák a megbízható hírszerzési folyamatok fontosságát és azt, hogy a vezetőknek a potenciális fenyegetések értékelése során különböző nézőpontokat kell figyelembe venniük.

Borítókép: Izraeli katonanők egy katonai táborban 2016. szeptember 13-án (Fotó: AFP/Jack Guez)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.