Hősökké váltak az izraeli katonanők a Gázai övezetben + videók

Szinte naponta számolnak be az izraeli katonanők közösségi oldalaikon a frontvonalról, amióta október 7-én kitört a háború a Hamász palesztin terrorszervezet és Izrael között. A közel-keleti ország azon kevesek közé tartozik, ahol a nőknek is kötelező a katonai szolgálat, és évről évre egyre több pozíciót nyitnak meg előttük.

2023. 11. 02. 4:51
MIDEAST-ISRAEL-ARMY-FEMALE SOLDIERS Female Israeli combat soldiers of the Caracal light infantry Battalion aim their M-16 rifles at a shooting range in Ein Yahav, southern Israel, 13 February 2007. The Caracal Battalion is a combat battalion of the Israeli army and is composed of both male and female soldiers. Women were previously prevented from serving in direct combat positions, but due to growing public pressure, the Caracal unit was formed in 2000, and was assigned patrols along the Israel-Jordan border. AFP PHOTO/GALI TIBBON (Photo by GALI TIBBON / AFP) Fotó: Europress/AFP/Gali Tibbon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem száz Hamász-terroristával végzett egy mindössze 13 női katonából álló izraeli egység, miközben 14 órányi heves harcok után felszabadítottak egy kibucot Or Ben Yehuda hadnagy vezetésével – adta hírül minap a Daily Mail brit bulvárlap. A Hamász palesztin terrorszervezet október 7-én támadta meg Izraelt, majd a közel-keleti ország hatalmas válaszcsapásokat indított a Gázai övezet ellen. Az háborúban azonban nem csak férfiak vesznek részt, jelentős létszámban nők is harcolnak, akik közösségi oldalakra feltöltött videóikban számolnak be tapasztalataikról.

Ben Yehuda szerint a nők hősökké váltak a Gázai övezetben, és abban bízik, példájuk elhessegeti a katonanőkkel kapcsolatos előítéleteket.

Az izraeli hadnagy a 2004-ben megalakult Caracal egység tagja, amelyben főként nők szolgálnak, többnyire az egyiptomi és a jordániai határon járőröznek. Feladataik ellátás során azonban nem ritkán találkoznak olyan csempészekkel, akik akár tüzet is nyitnak a katonanőkre. „A katonai erőknek úgy kell bánniuk velük, mintha terrorista csoportok lennének, akár letartóztatással, akár tűzzel válaszolva” – számolt be tapasztalatairól Gal Shidlo, a Caracal egyik női katonája. Meg kell küzdeniük azonban a Sínai-félszigeten állomásozó Iszlám Állam (ISIS) közel-keleti terrorszervezet sejtjeivel is.

Izraelben ugyanis kötelező katonai szolgálatot teljesíteniük a nőknek is, a törvény elsősorban a zsidó nőkre vonatkozik.

@eliyaattali

מתאמנים בלוחמה ורפואה כל יום כל היום 🇮🇱❤️

♬ צליל מקורי - Eliya_Attali

A nőkre érvényes kötelező katonai szolgálat egészen 1948-ig, Izrael megalakulásáig vezethető vissza. Dávid Ben-Gúrion, a közel-keleti ország első miniszterelnöke akkor azzal indokolta az intézkedés szükségességét, hogy a nők katonai szolgálata az ország biztonságát szolgálja, valamint így érvényesül a társadalmi egyenlőség. Másfél évvel később a lakosság körében egy felmérést is készítettek, mely során a megkérdezettek 92 százaléka a nők egyenjogúságára, azaz a nők kötelező katonai szolgálatáraszavazott. Azzal kapcsolatban azonban már megoszlottak a vélemények, hogy békeidőben is be kell-e sorozni őket: 52,5 százalékuk szerint igen, 47,5 százalékuk azonban ellenezte.

Az izraeli katonanők eleinte irodai, ápolói vagy oktatói feladatokat láttak el a hadseregben, noha a küldetéstudat és a katonai motiváció nagy volt a nők körében.

A katonanők esetében 1973 volt az első fordulópont, amikor a jom kippuri háború során megnőtt az igény a fronton szolgáló erők növelésére – ekkoriban bővítették ki a nők szerepvállalásait, több pozíciót biztosítva nekik. Az igazi változás azonban csak az 1990-es években történt, azóta évről évre bővült azoknak a feladatoknak a listája, melyeket nők is elvégezhetek. Például 1995 óta lehetnek pilóták, 2006 óta szolgálhatnak a terepi hírszerzési egységben. 

Borítókép: Katonanők az izraeli haderő Caracal nevű egységében (Fotó: AFP/Gali Tibbon)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.