Jobboldali befutó a holland választásokon

A Geert Wilders által vezetett Szabadságpárt érte el a legtöbb mandátumot az első exit poll szerint.

2023. 11. 22. 21:30
WILDERS, Geert
Hága, 2023. november 22. Geert Wilders, a Szabadságpárt (PVV) vezetõje (k) a holland elõrehozott parlamenti választásokon Hágában 2023. november 22-én. MTI/EPA/ANP/Remko De Waal Fotó: Remko De Waal
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első exit poll alapján a jobboldali Geert Wilders által vezetett Szabadságpárt (PVV) lett a befutó a szerdai holland választásokon. A becslések szerint a PVV 35 helyet kaphat a törvényhozásban, szemben a 2021-ben elért 17 hellyel. A második helyre a nyáron az Európai Bizottságot ott hagyó Frans Timmermans pártszövetsége, a Munkáspárt és a Zöldek választási szövetsége (Groenlinks/PVDA) ért be, ők 26 képviselői mandátumra számíthatnak. A harmadik helyen a Dilan Yesilgöz által vezetett, jelenleg kormányzó jobboldali-liberális Szabaddemokrata Néppárt (VVD) végzett 23 képviselői hellyel. 

Az előre hozott választásra azután kerül sor, hogy Mark Rutte, az országot 12 éve irányító jobboldali-liberális miniszterelnök kormánya idén júliusban lemondott, miután nem jutott egyezségre egy migrációs politikai kérdésben, a menekültek családegyesítésének kezelésében – közölte az MTI. A holland szavazók országszerte több mint kilencezer helyen adhatták le szavazatukat. A szavazóhelyiségek reggel fél nyolckor nyitottak, a szavazás 21 órakor ért véget. 

Az előzetes felmérések azt mutatták, hogy szoros küzdelemre lehetett számítani a jelenleg kormányzó jobboldali-liberális Szabaddemokrata Néppárt (VVD), a jobboldali politikus Geert Wilders által vezetett Szabadságpárt (PVV), valamint Munkáspárt és a Zöldek választási szövetsége (GroenLinks/PVDA) között. A VVD, illetve a GroenLinks/PVDA kormányfőjelöltei, Dilan Yesilgöz volt igazságügyi miniszter és Frans Timmermans korábbi klímaügyekért felelős uniós biztos. 

Dilan Yesilgöz a választásokat megelőzően úgy fogalmazott, nyitott lenne az együttműködésre Wilders pártjával, amennyiben a jobboldali formáció kapná a legtöbb szavazatot. Ezzel szakítana a VVD eddigi hagyományaival.

Borítókép: Geert Wilders, a Szabadságpárt (PVV) vezetője (k) a holland előre hozott parlamenti választásokon Hágában 2023. november 22-én (Fotó: MTI/EPA/ANP/Remko De Waal)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.