Koszovói albánok fegyverezhetik fel a migránsokat + videó

Páncélozott járművek, helikopterek a magyar határ közvetlen közelében.

2023. 11. 04. 6:43
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy hete tart a kompromisszumot nem ismerő szerb rendőrségi fellépés a szerb–magyar határ mentén. Az akcióba azután kezdtek bele a szerb fegyveresek, hogy ismét lövöldözés tört ki a migránsok és az őket az Európai Unióba segítő, illegális módszereket alkalmazó embercsempészek között. Ekkor három illegális bevándorló vesztette életét. 

A szerb rendőrség közleménye szerint az illegális migráció visszaszorítását célzó, hétnapos kiterjedt akció során a belügyminisztérium tagjai mintegy 3400, a határ menti területeken bujkáló illegális migránst akadályoztak meg abban, hogy az Európai Unió országaiba jussanak a különböző csempészcsatornákon keresztül.

Akcióban a szerb egyenruhások (Fotó: Szerb Rendőrség)

A szerb rendőrök az országon áthaladó migránsútvonal kezdetén és végén is fellépnek, azaz ellenőrzéseket végeznek dél-keleten, a bolgár határ mentén, Pirot város közelében, illetve Vajdaság északi részén Szabadka, Nagykikinda és Zombor térségében. Az akcióban helikoptereket, drónokat és páncélozott járműveket is bevetnek.

A terület részletes átkutatásában több száz rendőr vesz részt. Az akcióban eddig öt automata puskát, öt pisztolyt, illetve több mint 1550 darab különböző kaliberű lőszert találtak. Az illegális bevándorlók által használt táborhelyeken pedig 362 külföldi útlevél is volt, de kis mennyiségű kábítószer is.

Eligazítást tart Bratiszlav Gasics belügyminiszter (Fotó: Szerb Rendőrség)

Emellett négy méter magas létrákat is találtak az erdőben a rendőrök. A migránsok ezeken szoktak a szerb–magyar határon átugrani a kerítésen. A hét nap alatt a rendőrök több tízezer embert és több mint 16 ezer járművet ellenőriztek, hogy megakadályozzák a bevándorlók Szerbián és a határon át történő illegális átszállítását – írja a szerb közmédia

A rendőrségi jelentés szerint a csempészek felderítését is megcélzó akcióban két koszovói albánt tartóztattak le, akik a gyanú szerint fegyverekkel ellátták a migránsokat.

A szerb egyenruhások a földön és a levegőben minden eszközt bevetve igyekeznek sikerre vinni az akciót, mint írják: 

a belügyminisztérium továbbra is megalkuvás nélküli küzdelmet folytat a migránscsempészek és az illegális migráció ellen, hogy a Szerb Köztársaság állampolgárai biztonságban érezzék magukat.

Mint arról a Magyar Nemzet korábban többször is beszámolt, a határ mentén élő helyiek már rettegésben éltek a migránsok és az embercsempészek állandó jelenléte miatt. 

A folyamatos lövöldözések miatt a szabadkaiak, a hajdújárásiak és a palicsiak esténként már nem nagyon mertek az erdős területek környékére sem menni. Az elmúlt hónapokban azonban már nem csak a no-go zónává váló erdőkben, hanem a falvak és városok központja közelében is előfordult összetűzés a bevándorlók között.

Borítókép: Migránsokat gyűjt be a szerb rendőrség (Fotó: Szerb rendőrség)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.