Közel jár a segítség a föld alatt rekedt munkásokhoz

Hamarosan kiszabadulhat az a 41 munkás, akik egy omlás után rekedtek egy épülő alagútban India északi részén.

2023. 11. 23. 9:43
null
Uttarkasi, 2023. november 15. Híreket várnak hozzátartozók egy épülõ autóalagút bejáratánál az észak-indiai Uttarakhand állam Nepállal határos hegyvidéki térségében, Uttarkasi városnál 2023. november 15-én. Három nappal korábban beomlott a 4,5 kilométer hosszú alagút a bejárattól mintegy 200 méterre, 40 építõmunkás bennrekedt, ketten könnyebben megsérültek. A mentésben részt vevõk csövön keresztül levegõt, vizet, élelmiszert és gyógyszereket juttattak be a munkásoknak. November 14-én megérkeztek a helyszínre azok a 76 centiméter átmérõjû csövek, amelyeket a törmeléken áttolva próbálják meg kihozni az embereket. MTI/AP/Rahul Grover Fotó: Rahul Grover
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az észak-indiai Uttarakhand államban még november 12-én omlott be egy épülő alagút. A bent rekedt 41 munkás kiszabadítására alagutat fúrnak a törmelékbe a mentőalakulatok, és bár a munkát több tényező hátráltatta, úgy tűnik, 

most már tényleg közel a pillanat, amikor kiszabadulhatnak 

– tájékoztatott a The Independent napilap.

Mint arról beszámoltunk, a hét elején már sikerült egy olyan átmérőjű lyukat fúrni, amelyen már meleg ételt is lejuttathattak a mentőalakulatok. A meleg étellel együtt egy kamera is érkezett, így szeretteik egy hét után először láthatták a lent rekedteket.

Ezzel párhuzamosan folyt annak a jóval szélesebb járatnak a fúrása, amelyen keresztül végre kihozhatják a munkásokat. Mostanra a furat már csaknem elérte a célt. Ha a hátralévő néhány métert is sikerül kifúrni, a járatot egymáshoz hegesztett csövekkel bélelik, hogy a munkások biztonságosan kijuthassanak. A helyszínen több mentőautó is készenlétben áll, hogy az orvosok elláthassák őket.

A mentési művelet majdnem az utolsó szakaszban van, remélem, hogy egy-két órán belül meglesz az eredmény. Egy csővezetéket vezetnek be, hogy kivigyék a munkásokat. A törmelékben megrekedt acéldarabokat levágták és eltávolították

− mondta Girish Singh Rawat, a mentőcsapat egyik tagja a Hindustan Times indiai napilapnak.

Borítókép: Híreket várnak hozzátartozók egy épülő autóalagút bejáratánál az észak-indiai Uttarakhand állam Nepállal határos hegyvidéki térségében, Uttarkasi városnál 2023. november 15-én (Fotó: MTI/AP/Rahul Grover)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.