Közölte Washington, mikor van itt az ideje a közel-keleti tűzszünetnek

Antony Blinken amerikai külügyminiszter hat arab ország külügyminiszterével tárgyalt.

Forrás: MTI2023. 11. 04. 18:56
BLINKEN, Antony
Tel-Aviv, 2023. november 3. Antony Blinken amerikai külügyminiszter sajtótájékoztatót tart Tel-Avivban 2023. november 3-án. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, az izraeli haderõ pedig azóta támadja a Hamász katonai létesítményeit a palesztinok lakta övezetben. Izraelben több mint 1400 ember életét vesztette, az izraeli válaszcsapások több mint 8800 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben. MTI/AP/Pool/Reuters/Jonathan Ernst Fotó: Jonathan Ernst
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai külügyminiszter szerint ha Izrael most tűzszünetet kötne a Gázai övezetben, az lehetőséget adna a palesztin Hamász iszlamista szervezetnek arra, hogy rendezze sorait és az október 7-ihez hasonló újabb támadásokat kövessen el. Antony Blinken szombaton Ammánban tanácskozott hat arab ország külügyminiszterével. A tárgyalás után jordániai és egyiptomi hivatali kollégájával közösen tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: egyetértés van a felek között abban, hogy a status quo nem fenntartható a Hamász uralta Gázai övezetben. Ajmán Szafadi jordániai külügyminiszter kijelentette: Izrael háborús bűncselekményeket követ el, és nem lenne szabad engedni, hogy a nemzetközi jog fölött álljon.

Hozzátette azt is, hogy az amerikai külügyminiszternek vezető szerepet kell játszani a háború lezárásában.

„A gázai háború nem hoz békét Izraelnek, a folytatása katasztrófához vezet a Közel-Keleten” – szögezte le Szafadi, aki a konfliktus politikai megoldását sürgette, amely garantálja a palesztinok, az izraeliek és a térség többi népének békéjét és biztonságát. Az egyiptomi külügyminiszter, Számeh Sukri azonnali és feltétlen tűzszünetet szorgalmazott. Az amerikai külügyminiszter elutasította ugyan arab kollégáinak a gázai tűzszünetre vonatkozó kérését, de támogatta a humanitárius szünetek elvét. Antony Blinkennek a „umanitárius szünetekre vonatkozó javaslatát pénteki izraeli látogatása során nem támogatták, de a külügyminiszter ígéretet tett arra, hogy továbbra is kitart az elképzelés mellett.

Izraelnek minden szükséges intézkedést meg kell tennie a palesztin civilek védelméért

– hangsúlyozta Blinken, hozzátéve, hogy Izraelnek joga és kötelessége védekezni az iszlamista palesztin szervezet október 7-i véres támadása után.

Az amerikai külügyminiszter vasárnap hivatalos látogatásra Bagdadba utazik – jelentette a Baghdad today hírportál. Blinken az iraki fővárosban Mohammed asz-Szudáni kormányfővel és Fuád Mohamed Huszein külügyminiszterrel a térségben a gázai háború miatt kialakult helyzetet, valamint a Gázai övezet kérdését kívánja megvitatni.

Borítókép: Antony Blinken amerikai külügyminiszter (Fotó: MTI/AP/Reuters/Jonathan Ernst)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.