Megelégelték Brüsszel Ukrajna-párti politikáját a lengyel tehergépkocsi-vezetők

A sofőrök blokádra készülnek a határátkelőkön, azt követelve, állítsák vissza az ukrán teherautókra vonatkozó korlátozásokat.

2023. 11. 04. 19:52
null
Dorohusk, 2020. augusztus 10. Teherautók sorakoznak a lengyel-ukrán határátkelõ elõtt a lengyelországi Dorohuskban 2020. augusztus 10-én. A teherautók számára a becsült várakozási idõ 24 óra. MTI/PAP/Wojtek Jargilo Fotó: Wojtek Jargilo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tiltakozásra készülnek három ukrán határátkelőhelyen a lengyel tehergépkocsi-vezetők, így tiltakozva az Európai Unió korábbi döntése ellen, melynek értelmében tavaly enyhítették az ukrán fuvarozóvállalatokra vonatkozó szabályozást.

A hétfőre tervezett megmozdulást a Dorohusk, Rava-Ruska, valamint Korczowa városokhoz tartozó határátkelőhelyeken tartanák. A sofőrök terve az, hogy a határon áthaladó teherautókat megállítják, és óránként csak egy járművet engednek át – kivételt képeznek az ukrán hadseregnek nyújtott fegyertámogatások, valamint az állatokat szállító járművek.

Jacek Sokol, a tüntetés egyik szervezője arról beszélt, az unió törvénymódosítása miatt hatalmas verseny alakult ki az ukrán szállítókkal Lengyelországban. „Korlátozás nélkül belépnek az országba, és olyan szállításokat végeznek, melyekhez nincs joguk” – idézte a Kyiv Post ukrán angol nyelvű hírportál a tüntetőt. Sokol elmondta, az ukrajnai háború előtt ahhoz, hogy bizonyos szállítmányok Ukrajnából Lengyelországba beléphessenek, külön engedélyre volt szükség, mostanra azonban már nincsenek ilyen korlátozások. Arról is beszélt, hogy a háború előtt a közlekedési vállalatok évente 160-180 ezer engedélyt kaptak, a harcok kirobbanása óta azonban nem ellenőrzik a járműveket, a kamionosok bármikor beléphetnek Lengyelországba.

A lengyel cégek kiemelték: nemcsak a nagyvállalatokat érinti az ügy, hanem a kis családi vállalkozásokat is.

A tüntetésen azt fogják követelni a lengyel árufuvarozók, hogy állítsák vissza az ukrán teherautókra vonatkozó korlátozásokat, továbbá tiltsák ki az EU-n kívüli tőkével rendelkező szállítmányozó cégeket.

Kijev adatai szerint évente 40-50 ezer teherautó közlekedik a két ország között nyolc határátkelőhelyen. Az ukrán infrastrukturális minisztérium arról számolt be, Ukrajna és Lengyelország között megkétszereződött az ukrán teherforgalom a háború előtti adatokhoz képest.

Borítókép: Teherautók sorakoznak a lengyel–ukrán határátkelő előtt a lengyelországi Dorohuskban 2020. augusztus 10-én (Fotó: MTI/PAP/Wojtek Jargilo)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.