Merényletet kísérelhettek meg a palesztin elnök ellen + videó

A közösségi médiában terjedő felvételek szerint támadás érte a konvoját.

2023. 11. 07. 17:49
ABBÁSZ, Mahmúd; BLINKEN, Antony
Rámalláh, 2023. november 5. Mahmúd Abbász palesztin elnök (j) Antony Blinken amerikai külügyminisztert fogadja a ciszjordániai Rámalláhban 2023. november 5-én, az Izrael és a Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveres konfliktusa alatt. MTI/AP/Reuters pool/Jonathan Ernst Fotó: Jonathan Ernst
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Merényletet követtek el Mahmúd Abbász palesztin elnök ellen – állítják egyelőre meg nem erősített hírek. A közösségi médiában terjedő felvétel tanúsága szerint fegyveresek támadtak a politikus konvojára valahol Ciszjordániában, legalább egy testőrével végeztek. 

Arról nincsenek információk, hogy a palesztin elnöknek bármi bántódása esett volna.

Az akcióért állítólag egy, a Gázai övezetet uraló Hamászhoz köthető szervezet vállalta a felelősséget.

Mahmúd Abbász a napokban találkozott Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel Rámalláhban. A megbeszélésen az MTI tudósítása szerint arról beszélt, hogy „az izraeli megszállás teljes felelősséget visel mindenért, ami történik, és a katonai megoldások nem fogják megteremteni Izrael biztonságát.” Emellett felszólította Antony Blinkent a „bűncselekmények megállítására”. Korábban más nyugati vezetőkkel, köztük a francia elnökkel, a brit és holland miniszterelnökkel is egyeztetett.

Habár nyilatkozataiban rendszeresen bírálja Izraelt, korábban a Hamásztól is elhatárolódott. Kijelentette, hogy az iszlamista terrorszervezet cselekedeteivel és politikájával nem képviseli a palesztin népet. Elítéle a civilek meggyilkolását mindkét oldalon, és felszólította mindkét felet a túszok és a foglyok szabadon engedésére. Békés ellenállásra buzdította a palesztinokat az izraeli megszállással szemben, és hangsúlyozta, hogy a palesztinokkal szembeni izraeli agresszió megállítására van szükség.

Az MTI emlékeztetett rá: amióta a Hamász 2007-ben magához ragadta a hatalmat a Gázai övezetben, a két szervezet élesen szemben áll egymással. Abbász – akinek befolyását a Gázai övezetben azóta csekély mértékűnek tekintik – hangsúlyozta, hogy a Palesztinai Felszabadítási Szervezet a palesztin nép egyetlen legitim képviselője.

Borítókép: Mahmúd Abbász palesztin elnök (jobbra) Antony Blinken amerikai külügyminisztert fogadja a ciszjordániai Rámalláhban 2023. november 5-én, az Izrael és a Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveres konfliktusa alatt (Fotó: MTI/AP/Reuters pool/Jonathan Ernst)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.