Mindent megtesz a spanyol baloldal, hogy kormányt alakítson

A szocialista Pedro Sánchez ügyvivő miniszterelnök újabb lépéssel közelebb került a kormányalakításhoz, miután szerdán megegyezett a katalánokkal a Carles Puigdemont-nak szánt amnesztiáról.

2023. 11. 01. 15:21
SÁNCHEZ, Pedro
Brüsszel, 2023. október 26. Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök az Európai Unió csúcstalálkozójára érkezik az ET brüsszeli épületébe 2023. október 26-án, a tanácskozás elsõ napján. MTI/EPA/Olivier Matthys Fotó: Olivier Matthys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Spanyolországban az éj leple alatt született meg az egyezség az amnesztiatörvényről a katalán republikánusok (ERC) és a szocialista párt között (PSOE). A megállapodást Pedro Sánchez ügyvivő kormányfő és Pere Aragonés katalán elnök diszkrét telefonbeszélgetése után jelentették be, majd mindkét fél a saját tárgyalócsoportjára ruházta át az egyezmény véglegesítését, amit ezután a megbeszélt helyen és időben együtt írnak majd alá. 

Egyelőre annyit közöltek, hogy a megállapodás politikai és gazdasági kérdéseket is tartalmaz, és segítségével megoldódhat a kormányalakítás kérdése Spanyolországban. Hozzáfűzték: mindkét párt elvárásait teljesítettnek, politikai alapelveiket pedig kielégítettnek tekintik. Az ERC korábbi képviselője, Joan Tardá a számukra gyümölcsöző egyezség után közölte: a katalán függetlenségi mozgalom legjobb szövetségese mindig is a spanyol baloldal lesz.

A republikánusokkal megkötött megállapodás ugyanakkor nem jelenti a tárgyalások végét, ugyanis az amnesztiatörvényre leginkább igényt tartó Junts per Catalunyával (Együtt Katalóniáért) szocialista források szerint még van néhány megoldandó probléma, ezért folytatják a megbeszéléseket. A legnagyobb konfliktusforrás vélhetően az önrendelkezési referendumra vonatkozó követelés, amelynek elfogadása egyet jelentene a hazaárulással és Spanyolország egységének szétbombázásával.

Pedro Sánchez múlt hétvégén jelentette be, hogy a progresszív kormányzás folytatása érdekében – és állítása szerint a spanyol nép nevében és védelmében – azt tartja a legjobb megoldásnak, ha felrúgja korábbi elveit és megtorlás helyett megadja az amnesztiát a Junts volt elnökének, Carles Puigdemont-nak, aki 2017-ben alkotmányellenesen kikiáltotta Katalónia függetlenségét, de a felelősségre vonást már nem vállalta, és azóta is szökevényként bujkál Belgiumban.

Mivel Sánchez elvesztette az idei előre hozott parlamenti választásokat a jobboldali Néppárttal (PP) szemben, így kénytelen kiszolgálni a nacionalista pártokat, ha meg akarja tartani a hatalmat. Először a jobboldali házelnök megválasztását valamint a néppárti vezető, Alberto Núnez Feijóo kormányalakítását blokkolta azzal, hogy a katalán nyelv használatát előremozdította a spanyol parlamentben és lépéseket tett annak uniós szintű elismeréséért is. Sánchez saját maga beiktatásáért viszont már sokkal súlyosabb árat fizet, ennek egy részét rendezte a Puigdemont-nak követelt amnesztiatörvénnyel, amelynek részletei még tartogathatnak meglepetéseket.

A választásokon győztes Néppárt árulással vádolja a baloldalt. Cuca Gamarra, a párt főtitkára az X-en azt írta, hogy a szocialista párt letérdelt a katalánok előtt, és az éjszaka leple alatt jelentette be az árulást, amelynek köszönhetően azok, akik a múltban bűnöket követtek el, most tiszta lapot kapnak.

A Néppárt hozzátette azt is, hogy véleményük szerint a szocialisták és a republikánusok valójában nem egy egyezséget jelentettek be, hanem a spanyol nép méltóságáról való lemondást.

A szocialista párt a kritikákat reakció nélkül hagyva azt tervezi, hogy a következő napokban a Junts per Catalunyával folytatott tárgyalások végére is pontot tesz. Kérdés, hogy milyen áron. Ha megszületik az egyezség velük is, akkor jövő héten megtartják a Pedro Sánchez miniszterelnöki beiktatásához szükséges parlamenti szavazást, és a szocialista párt kormányra kerülésével elkerülhető lesz az újabb választások kiírása Spanyolországban.

Borítókép: Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.