Terrorpártiak és nacionalisták randalíroztak a brit nemzeti ünnepen + videó

Káoszba fulladt az évszázados hagyományokon alapuló nemzeti ünnep.

2023. 11. 11. 16:05
null
London, 2023. november 11. A palesztinok mellett tüntetnek Londonban 2023. november 11-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint legalább 240 embert elraboltak, és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint az övezet ellen elindított izraeli hadmûveletek halálos áldozatainak száma már meghaladta a tízezret. MTI/EPA/Andy Rain Fotó: Andy Rain
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

London több pontján is zavargások törtek ki a britek nemzeti ünnepén, amikor évszázados hagyományok szerint az emberek a háborúban elesettekről emlékeznek meg – írja a The Telegraph brit lap. A rendőrség több terrorpárti tüntetőt vett őrizetbe az egyik londoni háborús emlékmű, a Cenotaph közelében. 

A szélsőséges jobboldali tüntetők ledöntötték az emlékmű bejáratánál lévő kordonokat, és megtámadták a rendőröket.

A rendőrség közölte, hogy egy férfit kés birtoklásának gyanújával letartóztattak a kínai negyed közelében, miután az egyenruhások elfogtak egy petárdákat dobáló csoportot. Később egy másik férfit is letartóztattak, akinél gumibot volt. Ezekben a percekben is zajlik a hétvégi legnagyobb palesztinpárti tüntetés, az amerikai nagykövetség a vonulók célállomása.

Összesen 105 embert vett őrizetbe, nagy többségük a palesztinpárti demonstrációval szembeni ellentüntetések résztvevője volt.

Jelen volt az ellentüntetéseken az English Defence League (Angol Védelmi Liga) nevű, iszlámellenes megmozdulásairól korábbról is ismert szerveződés alapítója, Tommy Robinson és a csoport számos tagja. 

Ahogy arról lapunk több ízben is beszámolt a napokban, egész héten téma volt Nagy-Britanniában, hogy az Izrael-ellenes tüntetők nem voltak hajlandók elhalasztani a megmozdulásukat a brit nemzeti ünnepen. A kormány és a rendőrség attól tartott, hogy zavargások robbannak ki a tüntetők és a megemlékezők között. A Scotland Yard végül konstatálta, hogy semmilyen veszély nem áll fenn, ezért nem tiltja be a palesztinpárti tüntetést szombatra. Erre válaszul Rishi Sunak miniszterelnök kijelentette, hogy személyesen a főparancsnokot fogja felelősségre vonni, ha mégis rendbontás alakulna ki.

Borítókép: A palesztinok mellett tüntetnek Londonban 2023. november 11-én. (Fotó: MTI/EPA/Andy Rain)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.