Saját tisztjei lophatták el az ukrán hadsereg élelmiszerkészleteit

Mindeközben Vera Jourová uniós biztos hatásosnak tartja a korrupcióellenes harcot Kijevben.

Forrás: Világgazdaság2023. 11. 28. 13:14
null
Szumi régió, 2023. november 25. Ukrán határõrök járõröznek az Oroszországgal határos északkeleti Szumi régióban 2023. november 24-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. Az ukrán és az orosz állásokat körülbelül három kilométer választja el egymástól. Az orosz csapatok 2022 tavaszán kivonultak Szumi régióból, de a szemben álló felek naponta támadják egymást. MTI/AP/Hanna Arhirova Fotó: Hanna Arhirova
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán állami nyomozóiroda egyik legutóbbi jelentése szerint vádat emeltek Kijev megye több katonai tisztségviselője ellen, mivel a gyanú szerint titokban saját zsebükre értékesítették az ukrán hadsereg élelmiszerkészleteit. 

A hadsereg élelmiszerkészleteinek legalább harminc százalékát ellophatták

– hivatkozott a jelentére a Világgazdaság. Az ellátmányt ezután boltoknak, éttermeknek és egyéb kereskedőknek adták el. Egy tisztviselő több millió hrivnya értékben állított ki üres számlákat magáncégek számára, azonban ezek az ügyletek a valóságban sosem történtek meg.

Az Állami Nyomozóiroda és az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szerint ezen a feketekereskedelmen keresztül 

közel ötvenmillió forintot sikkaszthattak el.

A hálózat résztvevői ellen hivatali visszaélés, csalás és sikkasztás miatt indítottak eljárást. Ha a bíróság bűnösnek találja őket, akár 15 év szabadságvesztésre is ítélhetik őket.

Kijevet nagyon sokan figyelik rossz szemmel a mindent behálózó korrupció miatt. Kedden például Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos látogatta meg a háborúban álló országot. 

Hatásos, ahogyan Ukrajna a digitalizációt a legfejlettebb közigazgatás kialakítására, a korrupció elleni küzdelemre és a reformok gyorsabb megvalósítására használja, nagyszerű munka

– áll bejegyzésében, amelyet Ukrajna miniszterelnök-helyettesének, Mykhailo Fedorovnak ajánlott.

Borítókép: Ukrán határőrök járőröznek az Oroszországgal határos északkeleti Szumi régióban 2023. november 24-én (Fotó: MTI/AP/Hanna Arhirova)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.