Somkuti: A nyugati sajtó is átment teljesen hazug propagandagépezetbe

Nem hihető, hogy ilyen döntést az ukrán vezetés nélkül hoztak volna meg.

Forrás: Mandiner2023. 11. 12. 16:42
ZELENSZKIJ, Volodimir; TRUDEAU, Justin
Ottawa, 2023. szeptember 23. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Justin Trudeau kanadai miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatójukon Ottawában 2023. szeptember 22-én. MTI/AP/The Canadian Press/Sean Kilpatrick Fotó: Sean Kilpatrick
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton érkezett a hír, miszerint egy ukrán ezredes lehetett a kulcsszereplő az Északi Áramlat gázvezeték felrobbantásában. A The Washington Post írta meg, hogy ukrán és európai tisztviselők is ezt rebesgetik.

– Amíg nem látunk egyértelmű bizonyítékot, addig minden csak feltételezés − mondta Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő a Mandinernek. Hozzátette, hogy nem arra gondol, hogy 

a sajtón keresztül szivárognak ki információk, hanem ténylegesen egyértelmű bizonyítékokra, amelyek részletes bemutatják a folyamatokat. 

A szakértő szerint „már az alaptörténet és a bemutatott bizonyítékok is elég gyanúsak az ukrán támadásról”. Somkuti Bálint rámutatott: a korábban a Spiegel és a ZDF által idézett „oknyomozó anyagban” említett Andromeda nevű, a vezeték felrobbantásához használt hajóról is kiderült, hogy a bérelt hajóval felrobbantott vezeték története „egyértelműen kitaláció”.

A szakértő szerint  

ezekkel a részszivárogtatásokkal sokkal inkább azt látni, hogy a nyugati vezetés elkezdte Ukrajnára hárítani a felelősséget, ami egyszerűen gyomorforgató. Ha valóban így történt, ahogy mondják, akkor mutassák be az összes részletet.

A szakértő szerint ez már csak azért is elvárható, mert „az amerikai tikosszolgálatok és katonai tanácsadók ott vannak Ukrajnában, tehát, ha ez így történt volna, ahogy elmondják, akkor erről már részletes információik voltak/kellett, hogy legyenek”.

– Kizárt dolognak tartom azt, hogy az ukrán katonai vezetés egy nagyon súlyos, nemzetközi következményekkel járó döntést meghozott volna az ukrán politikai vezetés tájékoztatása nélkül. Ez a hír legalább akkora hazugság, mint az orosz sajtóban megjelenő félretájékoztatások – húzta alá a biztonságpolitikai szakértő. – Ez egy egyértelmű, nyugati félretájékoztatás.

A nyugati sajtó is átment egy teljesen hazug propagandagépezetbe. Ezekkel a szivárogtatásokkal egyértelműen Zelenszkij ukrán elnökre akar nyomást gyakorolni – értékelte Somkuti Bálint.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. (Fotó: MTI/AP/The Canadian Press/Sean Kilpatrick)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.